125 000 betalar för hög avgift i sjukvården

... och landstinget behåller pengarna

NYHETER

Omkring 125 000 stockholmare betalar för mycket i patientavgift när de går till doktorn.

Pengar som landstinget valt att behålla.

Foto: henry lundholm
kräv pengarna tillbaka Mängder av patienter i Stockholms läns landsting har rätt till frikort - utan att de vet om det eller har hämtat ut sitt frikort. Men du kan alltid begära pengar tillbaka om du kan visa kvitton. Bilden togs på Ringens vårdcentral i ett annat sammanhang.

Upptäckten gjordes enligt Dagens Medicin när landstingets tjänstemän skulle utreda om det går att införa elektroniska frikort.

De såg att en massa patienter som varit berättigade till frikort 2001 inte hämtat ut det utan fortsatt betala för sina läkarbesök.

Många väntar

- I vissa fall är det ett medvetet val. Folk väntar med att hämta ut frikortet för att få det att räcka längre, förklarar handläggaren Jan Holmer på landstingets beställarkontor för patienträttigheter.

Frikortet räcker nämligen ett år från personens första läkarbesök. Om detta besök ligger nästan ett år tillbaka kan man skjuta fram den avgiftsfria perioden genom att invänta nästa läkarbesök.

- Visst finns det även de som glömmer bort frikortsgränsen eller vilka kvitton de har, säger Jan Holmer men tycker inte informationen varit dålig.

Kan begära själv

Att informera dem som betalat mer än 900 kronor för sjukhus- och läkarbesök kan landstinget inte heller göra eftersom uppgifterna är krypterade. Däremot kan patienten själv alltid begära att få tillbaka sina pengar om de visar kvitton.

En möjlighet ett tusental patienter nyttjar varje år.

Resterande pengar behåller dock landstinget. En överslagsberäkning visar att det kan handla om 25 miljoner kronor per år.

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM