Åklagaren yrkar på 8,5 års fängelse för Njurundamordet

I dag avslutades rättegången mot åtalade 19-årige pojkvännen

NYHETER

SUNDSVALL

Några timmar efter att hon gjort slut med sin pojkvän mördades den 16-åriga flickan från Njurunda.

När rättegången mot den 19-årige pojkvännen på torsdagen avslutades i Sundsvalls tingsrätt yrkade åklagaren Göran Kvist på 8,5 års fängelse för mord, dopningsbrott och brott mot griftefriden.

Den 20-årige barndomskamrat som hjälpte till att gräva ner den döda kroppen bör enligt åklagaren dömas till två års fängelse för grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Det var den 6 september flickan dödades på en liten väg i Njurunda, söder om Sundsvall.

Den 16-åriga flickan hade gjort slut med sin pojkvän tidigare på dagen. Sedan gick hon, mot hans vilja, på fest med några kamrater.

19-åringen sökte på kvällen upp henne på festen utanför Njurunda och tog med henne på en åktur i sin bil. De åkte bara en kort sträcka innan de klev ur bilen och började ett bråk som slutade med att den tidigare pojkvännen plockade fram en kniv och attackerade flickan med mellan 10 och 20 knivhugg. Sedan tog han, enligt åklagaren, av sig sin livrem och ströp flickan till döds.

När 19-åringen några dagar senare greps av polisen hade han spår av anabola steroider i kroppen. Det är tidigare känt att sådana dopningspreparat kan göra brukaren mycket våldsam.

19-åringens advokat ansåg att det rörde sig om ett dråp och tycker att sex års fängelse är en lämplig påföljd för hans klient, skriver Sundsvalls Tidnings nätupplaga.

Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts på 19-åringen visar att han inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Förhandlingarna vid Sundsvalls tingsrätt försenades en halvtimme sedan 19-åringen kollapsat strax innan. Han kunde inte närvara i rättssalen men följde förhandlingarna från ett angränsande rum.

Tingsrättens dom meddelas den 21 november.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM