Hovet stämmer tysk veckotidning

Kronprinsessan Victoria har tröttnat på lögnerna

NYHETER

Kungafamiljen har tröttnat på den tyska skvallerpressen.

I går avslöjade Aftonbladet att hovet kopplat in stjärnadvokaten Matthias Prinz.

Nu hjälper han prinsessan Victoria – och drar en tysk veckotidning inför rätta.

Sånt här vill svenska hovet inte se mer av. Tidningen gavs ut 19 juni 2002.

Aftonbladet kunde i går berätta om hovets nya, hårda strategi för att stoppa den tyska veckopressen. Skvallertidningarna anklagas för att under senare år ha fabricerat en lång rad artiklar om den svenska kungafamiljen.

Hovet har anlitat den ansedde advokaten Matthias Prinz som i flera år framgångsrikt har representerat furstefamiljen i Monaco.

”Hela kungafamiljen har tröttnat”

- Vi har bett honom om hjälp. Hela kungafamiljen har tröttnat på de falska skriverierna i tysk press, sa Elisabeth Tarras-Wahlberg till Aftonbladet.

Stjärnadvokaten har samlat in och närgranskat allt som skrivits om kungafamiljen de senaste tolv veckorna. I det omfattande materialet har han hittat ett 40-tal klandervärda artiklar och nu går han till attack för hovets räkning.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten i Frankenthal att den första förhandlingen hålls redan på tisdag klockan 12.20: Förhandling hålls med anledning den svenska kronprinsessan Victorias yrkande för ett temporärt förordnande mot förlaget Klambt, som ger ut tidskriften "Woche der Frau".

”Babyn är redan på väg”

Veckotidningens skriverier har länge besvärat kungafamiljen. Vid upprepade tillfällen har man rapporterat att kronprinsessan Victoria skulle planera att gifta sig med prins Nikolaos av Grekland. En förstasida från förra året ropade dessutom ut: ”Babyn är redan på väg”.

För en tid sedan skrev tidningen åter om bröllopsplanerna och visade ihopklippta bilder på det påstådda paret.

Victoria begär stort genmäle

Kronprinsessan kräver nu via sin advokat att veckotidningen aldrig upprepar påståendet. Dessutom begär Victoria ett genmäle – publicerat stort på förstasidan.

Tingsrätten ska nu ta ställning till om Victoria ska få en så utförlig rättelse. För det svenska hovet är det en viktig fråga och presschefen Elisabeth Tarras-Wahlberg förklarade i går:

– Vi ska se om de juridiskt får publicera vad som helst.

Det betyder att Matthias Prinz nu kommer att gå ytterligare en rond mot den tyska skvallerpressen. Och han har tidigare haft framgång.

På uppdrag av prinsessan Caroline av Monaco fick han 1991 igenom ett rekordskadestånd på närmare en miljon kronor, efter att en tidning publicerat en fiktiv intervju med prinsessan.

Aftonbladet i går:

Mattias Lundell