Saddam var redo att ge upp

Erbjöd sig släppa in amerikanska styrkor och inspektörer strax före kriget

NYHETER

Saddam var redo att ge upp före kriget.

I ett försök att stoppa anfallet bad ex-diktatorn en affärsman att lämna beskedet:

– Vi släpper in amerikanska styrkor och inspektörer.

De nya uppgifterna avslöjas i dagens New York Times. Tidningen har talat med affärsmannen – som på Saddam Hussiens uppdrag ska ha varit beredd att förhandla med USA strax före kriget.

Medan den amerikanska militären genomförde de sista förberedelserna i Iraks grannländer fick en topprådgivare vid försvarshögkvarteret Pentagon beskedet via den libanesisk-amerikanske affärsmannen:

– Saddam Hussein är beredd att släppa in amerikanska vapeninspektörer och styrkor.

New York Times uppger att affärsmannen Imad Hage fick uppdraget av flera ledande personer inom den irakiska regimen – bland dem chefen för den irakiska underrättelsetjänsten.

Lovade hålla allmänna val

Imad Hage sa i en intervju med ABC News natten till torsdagen svensk tid:

– Han kom med ett erbjudande.

Imad Hage kontaktade i sin tur Pentagon-rådgivaren med budskapet att Irak inte längre hade några massförstörelsevapen – och att man var beredd att bevisa det.

Erbjudandet ska ha varit långtgående. New York Times uppger att Saddam Hussein ska ha lovat att lämna över en av de misstänkta för bombattentatet mot World Trade Center 1993, Abd al-Rahman Yasin. Och uppgifterna tyder på att den irakiske diktatorn var desperat – han ska även han lovat att hålla allmänna val.

Tidningen har talat med flera av de inblandade. De uppger att de första meddelandena från Bagdad skickades i februari till en säkerhetsanalytiker. Hela tiden ska budskapet ha varit att löftena kom direkt från Saddam Hussein.

CIA ogillade fredsförsöket

Meddelandet kom kort efter det att utrikesminister Colin Powell la fram sin ”bevisning” om Iraks massförstörelsevapen i FN:s säkerhetsråd.

Kort därpå, i början av mars, flög den höge Pentagon-rådgivaren Richard Perle till London för att möta Imad Hage. Denne framförde där Bagdads önskan om ett direkt möte med Perle eller någon annan USA-representant snarast möjligt.

– Jag var inte entusiastisk över erbjudandet, men jag var villig att möta irakierna. Men USA:s regering sade att jag inte skulle göra det, säger Perle till ABC News.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA ska dock ha varit motståndare till idén och, enligt tidningen kan det ha varit därför som fredsförsöket aldrig ledde vidare.

Mattias Lundell, TT

ARTIKELN HANDLAR OM