Höjt pris - trots miljardvinst

Vattenfall har tjänat en miljard per månad i år

NYHETER

Nio miljarder kronor.

Så stor har Vattenfalls vinst varit hittills i år.

Men kunderna får ingen återbäring.

Under årets första nio månader tjänade bolaget 8,9 miljarder kronor före skatt - nästan 1 miljard per månad. En vinstökning med 42 procent jämfört med samma period 2001.

Det är bland annat årets extremt höga elpriser som gett klirr i kassan, men Vattenfalls framgångar kommer inte att ge kunderna billigare el.

"Våra kunder är rika"

Vd Lars G Josefsson:

- Vinsten kommer att användas till investeringar och underhåll. Men eftersom pengarna stannar i företaget är de ju ägarnas egendom, och eftersom Vattenfall är ett statligt bolag kommer det svenskarna till del genom att investeringarna ökar värdet på deras bolag.

Det kanske stämmer rent filosofiskt, men tror du att elkonsumenterna känner att de får del i Vattenfalls framgångar?

- Nej, det är vår stora nackdel. Vi har svårt att tala om för våra ägare hur rika de är. Men tack vare våra investeringar kommer vi att ha större utrymme att sätta låga priser i framtiden. Att priserna är så pass höga nu beror på de låga vattennivåerna i vattenmagasinen. 27-30 öre/kWh är för högt.

Vad kommer elen att kosta de närmaste åren?

- Genomsnittet den närmaste tioårsperioden tror jag kommer att ligga på 22 öre/kWh, förutsatt att inte kärnkraften avvecklas. Utan kärnkraften hamnar priserna över 30 öre/kWh.

Vinsten går till ägarna

Vattenfall är Nordens största elbolag och producerar mer el än de två närmaste konkurrenterna, Sydkraft och Fortum, producerar tillsammans.

Fortum och Sydkraft redovisar också vinst. Inte heller de tänker ge sina kunder någon del i vinsten.

- Det är inte så det fungerar. Säg ett företag i vilken bransch som helst som jobbar på det viset. Det som blir över av vinsten efter underhåll och investeringar går till ägarna, säger Stieg Claesson, informationschef på Sydkraft.

Johan Taubert

ARTIKELN HANDLAR OM