Saddam försökte stoppa Irakkriget

Pentagon tackade nej till hemlig överenskommelse

1 av 3 | Foto: AP
KUNDE KANSKE HA UNDVIKITS Civila flyr undan striderna i Basra. Bush tackade nej till en överenskommelse som kunde stoppat kriget i sista stund.
NYHETER

Utåt var Saddam lugn och självsäker när USA:s trupper stod redo att invadera Irak.

Men det var bara show.

Via hemliga kanaler försökte han göra en överenskommelse med Pentagon och i sista stund stoppa kriget.

USA skulle få skicka sina egna experter för att se att Irak inte hade några massförstörelsevapen.

Budbäraren var den libanesiska affärsmannen Imad Hage, uppger New York Times. Han hade kontaktats av irakiska topptjänstemän, inklusive chefen för underrättelsetjänsten, och ombedd att försäkra Pentagon att Irak inte längre hade några massförstörelsevapen.

Desperat försök

FN:s vapeninspektörer var redan på plats sedan flera månader tillbaka. Nu erbjöds USA att skicka egna trupper och experter för att försäkra sig om att Irak talade sanning.

Budskapet var ett sista desperat försök av den irakiska regimen att stoppa ett anfall.

Utåt spelade regimen veckorna före kriget väldigt "cool". Något som förvånade omvärlden. Hur kunde Saddam tro att han skulle klara sig?

Om det stämmer att Saddam låg bakom erbjudandet, visar det att han insåg sitt prekära läge och ville undvika krig utan att utåt förlora ansiktet.

Erbjöd nya saker

Imad Hage tog de första kontakterna med Pentagon i februari. I början på mars gick Richard Perle, rådgivare åt flera höjdare i Pentagon och ansedd som en av arkitekterna bakom Bushs aggressiva politik mot Irak, med på att träffa Hage i London.

- Irakierna tog till slut hotet om krig på allvar, säger Hage till New York Times. De erbjöd saker som de aldrig hade gjort utan den massiva amerikanska truppuppbyggnaden.

Förstod inte

Perle hade svårt att begripa varför Saddam kom med ett så oväntat erbjudande via en hemlig kanal.

- Jag var tveksam men lovade att prata med folk i Washington, säger Richard Perle.

USA valde dock att tacka nej till ytterligare möten. Möjligen för att man inte ansåg sig ha fullgoda garantier för att Saddam verkligen stod bakom erbjudandet.

Bush ointresserad

Troligare skäl var att president Bush vid det här laget inte längre var intresserad av Iraks massförstörelsevapen. Målet var att bli av med Saddam och omforma Mellanöstern för USA:s långsiktiga intressen.

Hellre än att i sista stund undvika ett krig valde USA att attackera.

Wolfgang Hansson