- Det blir ett nytt synsätt

Bodström lovar sätta offren i centrum i nya sexbrottslagen

1 av 2 | Foto: JOEY ABRAITYTE
FÖRSLAG KOMMER FÖRE JUL Justitieminister Thomas Bodström utlovar ett förslag om 75 ändringar i sexualbrottslagen. - Det blir ett helt nytt synsätt med fokus på brottsoffren, säger han. I förarbetena till sexualbrottslagen står att offrets sexualvanor eller klädsel inte ska betydelse för målet. - Vi ska markera det ytterligare, säger Bodström.
NYHETER

"Hur många har du legat med?"

"Har du gjort abort?"

Såna frågor i rätten tvingas kvinnliga våldtäktsoffer svara på i rätten.

Nu lovar justitieminister Thomas Bodström att skärpa lagen.

Han tycker att rättens ordförande måste stoppa den här sortens frågor. Och att målsägandebiträdet ska säga till kvinnorna när de inte behöver svara.

- Rättssäkerheten kan hotas - dels för brottsoffret, som har rätt till en rättvis rättegång. Dels för den misstänkte, för om målsägande bryter ihop går det inte att hålla förhör.

Justitieministern vill inte kommentera specifika frågor ur rättegångar. Men han säger att exempelvis frågan om hur många sexpartner en kvinna haft aldrig är rätt.

- Man ska inte försöka värdesätta kvinnan efter hur många gånger hon haft sex, eller med vilka. Jag känner oro för att unga jurister ska tro att det är bra att kränka motparten.

Markeringar i nya lagen

Enligt rättegångsbalken ska rätten se till att "inget onödigt" dras in. I förarbetena till sexualbrottslagen står att sexualvanor eller klädsel inte ska ha betydelse för målet.

- Vi ska markera det ytterligare när sexualbrottslagen ändras.

Att förändra attityderna är det viktiga, menar Thomas Bodström. Utbildning bland jurister pågår, och man ska se om jämställdhetsfrågor tas upp tillräckligt på juristutbildningen.

Debatten om hur kvinnors sexliv dras upp i rätten har väckts på nytt efter domen i Svea hovrätt. Fyra män friades från grovt sexuellt utnyttjande. I domen står att den 35-åriga kvinnan var flirtig och har haft gruppsex.

I flera tidigare sexualmål har det uppmärksammats att flickor och kvinnor tillfrågats om sina sexvanor, om de hade kort kjol, om de har pojkvän.

Anders Nordström, lagman vid Jönköpings tingsrätt, har själv erfarenhet av sexualmål. Han är mycket kritisk till att dra upp kvinnans sexuella förflutna.

- Det är väldigt genomskinligt att försvarsadvokater vill chikanera kvinnan med sådana frågor.

Han säger att det ska kunna vara ett ganska tufft förhör med målsägande, men att det måste finnas vett och sans.

- Man går in på målsägandens innersta känslor. Då måste man försöka ha en avspänd stämning där hon känner sig så bekväm som möjligt.

Vems uppgift är det att stoppa kränkande frågor?

- Ordförandens. Jag försöker stävja den här sortens frågor, säger Anders Nordström.

En del kvinnor knäcks

En del kvinnor blir helt knäckta av frågorna under rättegången. Det säger Maria Wilhelmsson, advokat som varit målsägande åt många flickor och kvinnor som råkat ut för sexövergrepp.

- Det är alltför vanligt att det frågas om deras tidigare sexliv. Det kan gälla precis allt: Hur många sexparters kvinnan haft, om hon haft gruppsex, om hon gjort abort, när hon hade sex senast " Ibland bryter domaren in, ibland inte. Det är mycket godtyckligt beroende på domarnas värderingar.

Finns det någon fråga om tidigare sexliv som kan vara relevant?

- Möjligen en: om hon var oskuld före övergreppet. För då kan den fysiska smärtan ha varit större.

Före jul kommer ett förslag om runt 75 olika ändringar i sexualbrottslagen.

- Det blir ett helt annat synsätt, med fokus på brottsoffren, säger Thomas Bodström.

Till exempel ska ett övergrepp kunna räknas som våldtäkt även om offret självt berusat sig, sover eller är funktionshindrad. Och fler slags sexuella övergrepp ska kunna rubriceras som våldtäkt om de är tillräckligt kränkande.

Därför åtalades inte männen för våldtäkt

Cecilia Gustavsson