”Rösterna sa att åt mig att mörda fler barn”

24-åringen berättade om mordet på 5-åriga Sabina i rätten i dag

NYHETER

ARVIKA

Rösterna sa till 24-åringen att mörda småflickor – för att de är oskuldsfulla.

I Arvika dödade han Sabina, 5, med ett tiotal hugg.

I rätten i dag berättade han om flickan som skulle bli nästa offer:

– Hon hann stänga dörren.

När rättegången i morse inleddes i Arvika tingsrätt var säkerhetspådraget omfattande. Intresset för rättegången är stort och samtliga åhörare visiterades. Sabinas föräldrar fanns på plats för att möta sin dotters mördare.

Iförd träningsoverall och tofflor fördes den misstänkte 24-åringen in i rättssalen av häktesvakter. Han har i en liten sinnesundersökning förklarats allvarligt psykiskt störd och det var en blek, lite frånvarande man som slog sig ned bredvid sin försvarare och fick höra åklagarens beskrivning.

Rösterna har styrt hans liv

Mannen har länge haft psykiska problem. Han har vårdats från och till sedan sommaren 2002. Och i augusti 2003 togs han in på en sluten avdelning, efter att hans föräldrar hade vädjat om vård.

Han har lidit av hallucinationer och hört röster i sitt huvud. Rösterna har styrt hans liv och talat om att han ska döda unga flickor, eftersom de är oskuldsfulla. Det var också röster som gjorde mordet på Sabina möjligt.

– De sa till mig att spela frisk.

24-åringen har varit fixerad vid den 11 september sedan terrorattacken. Och när det åter var dags för den 11 september ville han vara på fri fot och själv bestämma vart han skulle gå.

Det fick han. När 24-åringen såg på tv hur Anna Lindh mördades den 11 september blev det en dödlig kombination.

Offret valdes slumpvis

24-åringen lämnade vårdavdelningen, gick till Konsum och köpte en kniv.

Slumpvis valde han ut sitt offer vid ett dagis i Arvika. Han dödade Sabina med ett tiotal knivhugg.

När han lämnade platsen sa rösterna att han skulle mörda fler barn när han passerade ytterligare ett dagis, men han kvävde sin impuls. När han kom till sjukhuset – för att tvätta av sina blodiga händerna – såg han ytterligare en liten flicka. Och impulsen blev för stark.

Flickan blev rädd, drog igen och låste dörren till sitt rum. Det blev förmodligen hennes räddning.

Under förhöret i rätten fick 24-åringen frågan:

Är du medveten om vad du har gjort?

– Ja, men det känns som om det var på film.

Kan du förstå deras känslor för vad du gjort? undrade föräldrarnas juridiska ombud när 24-åringen redogjort för hur han knivhuggit deras dotter.

– Nej, sade mannen.

– Jag har inte själv upplevt något sådant.

Kände du ånger?

– Det känns som om det här skulle hänt ändå, förr eller senare.

Planerade dådet

Allt hade han funderat ut i förväg - hur han skulle köpa kniven på Konsum, vilket skola och daghem han skulle gå till för att hitta sina offer.

Om han försökte stå emot rösterna blev ångesten svår.

– Jag fick tryck över bröstet, svårt att andas, berättade han för rätten.

– Då var jag tvungen att göra något.

Inom psykvården fick mannen medicin, men inte så mycket samtalshjälp, tyckte han.

Någon egentlig analys av sina problem hade han inte fått, ansåg han. Ändå hade han berättat för läkarna om rösterna och kraven på att han skulle döda.

Efter mordet gick han tillbaka till sin avdelning på sjukhuset. Han berättade inget om vad som hade hänt.

– Jag trodde inte att de skulle märka något, sade 24-åringen till rätten.

Rösterna finns fortfarande i hans huvud, trots att han nu fått ny medicin.

– Rösterna säger att jag ska skada mig själv och andra, berättade han för de församlade i Arvika tingsrätt.

Tv inspirerade till pyromandåd

24-åringen har också erkänt att det var han som brände Södra Råda kyrka – en kyrka från 1300-talet – norr om Gullspång. Även den gången var han inspirerad av tv och ett inslag om hur landets träkyrkor skulle kunna skyddas mot bränder.

Han körde då från Stockholm till kyrkan och brände ned den. I förundersökningen har han förklarat att satan och demoner styrde honom.

Pappan höll känslosamt tal

Den mördade flickans pappa vände sig mot slutet av rättegången direkt till den åtalade 24-åringen och läste upp föräldrarnas tankar:

-Att du förstår att du mördat vår dotter är vi övertygade om. I fall du känner någon form av ånger är vi däremot mycket tveksamma till. Det kanske är så att du är helt likgiltig inför det du har gjort.

Pappan gjorde också en jämförelse mellan sig själv och 24-åringens föräldrar. Han kunde mycket väl tänka sig att 24-åringens föräldrar lever med stor sorg över att deras son har begått ett mord.

-Men hur vi än vrider och vänder på detta, så kan vi inte se att den sorg du har gett dina föräldrar är i närheten av den sorg som du har orsakat oss. Dina föräldrar har dig kvar i livet. Vi har inte vår dotter kvar.

Pappan ville att rätten skulle döma till det strängaste straff som lagen kan ge. Själva är föräldrarna hårda i sin bedömning.

-Rätten till ett fritt liv i detta samhälle har du förbrukat för all framtid, sade pappan.

Pappan hade funderat över sitt inlägg sedan i tisdags och fått klartecken av sitt juridiska ombud för att läsa upp det i rätten.

Den åtalade 24-åringen lyssnade utan synbar reaktion på pappans uppläsning. Ibland möttes deras blickar.

-Jag vet inte om jag nådde fram till honom, men det var viktigt att jag fick säga det här, berättade pappan för TT när första rättegångsdagen avslutats på fredagseftermiddagen.

Rättegången mot 24-åringen fortsätter på måndag. Då handlar det om åtalet om grov mordbrand, att mannen eldat upp den medeltida kyrkan i Södra Råda norr om Gullspång.

Mattias Lundell, Ebba von Essen, Li Dunkers, TT