USA-helikopter nedskjuten i Irak

Sex döda i kraschen

NYHETER

Sex personer omkom då en amerikansk arméhelikopter på fredagen störtade i Irak.

Enligt amerikanska källor ska helikoptern ha blivit nedskjuten, uppger Reuters.

En taleskvinna för USA-alliansen i Bagdad sade att helikoptern hade ''tvingats ner'' utanför den störtade presidenten Saddam Husseins hemstad Tikrit.

Två andra helikoptrar kretsade ovanför den havererade helikoptern kort efter kraschen på fredagsmorgonen. Amerikanska soldater baserade vid ett av Saddams forna palats nära nedslagsplatsen sade att det var oklart varför helikoptern kraschat - om den blivit nedskjuten eller fått tekniska problem.

Senare uppgav militär personal på den amerikanska basen i Tikrit, enligt Reuters, att den amerikanska helikoptern troligen blev nedskjuten.

Tikrit ligger 18 mil norr om Bagdad. Saddam Hussein har många anhängare där och staden är ett fäste för anti-amerikanska känslor. Flera attentat mot de amerikanska styrkorna har förekommit där.

Stanna och värna

USA led ännu en förlust på fredagsmorgonen då vad som uppgavs vara en ''gerillagrupp'' sköt skott och granater mot en amerikansk kolonn i Mosul i norra Irak. En soldat dödades och sex skadades, rapporterade den amerikanska armén.

Dagen innan bekräftade vicepresident Dick Cheney USA:s beslutsamhet att stanna i Irak och värna om dess ''framgång och frihet''. Han sade att USA kommer att stanna i Irak tills alla gerillagrupper har besegrats.

-Friheten har fortfarande fiender i Irak, sade han under ett valkampanjmöte i Denver i delstaten Colorado.

-Terroristerna siktar in sig just på den framgång och frihet som vi ger det irakiska folket. Men vi kommer att framhärda tills samtliga har konfronterats och besegrats.

Bush för demokrati

Samtidigt som Cheney talade uppmanade president GeorgeW Bush till demokrati och frihet i Mellanöstern samt avvisade kritiken mot kriget i Irak.

-I 60 år har nationer i väst ursäktat och anpassat sig till br isten på frihet i Mellanöstern. Det har inte gjort något för att öka vår trygghet, eftersom stabilitet på lång sikt inte kan åstadkommas på bekostnad av frihet, sade Bush i ett tal inför National Endowment for Democracy (Nationella demokratifonden) i Washington.

Han uppmanade Iran och Syrien att införa demokrati och inskärpte att Washington inte kommer att stödja arabstater som avvisar frihet.

USA har anklagat både Syrien och Iran för att inte effektivt stänga sina gränser för terrorister som tar sig in i Irak.

Bushs rop på mer Mellanösterndemokrati möttes med hån av arabiska kommentatorer. De påpekade att han förbiser Israels kontroll av palestinsk mark och att det är USA som startat ett krig mot Irak.

USA har nu förlorat 140 soldater i stridssituationer i Irak sedan Bush i ett tal ombord på ett hangarfartyg den 1 maj förklarade kriget över.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM