USA stängde sin ambassad

Akut varning i kväll för terrorattacker i Saudiarabien

NYHETER

Hotet för nya terrorattentat i Saudiarabien är akut.

Det fruktar USA – som i kväll valde att stänga sin ambassad i huvudstaden Rijad.

De senaste veckorna har flera larmrapporter om nära förestående terrorattacker kommit. Saudiarabien har tidigare varit ett av al-Qaidas mål.

Nu trappar USA upp varningarna. I kväll beslutade det amerikanska utrikesdepartementet att stänga sina beskickningar i landet. Ambassaden i Rijad stängs, liksom landets konsulat i Jeddah och Dhahran.

”Ny attack mycket nära”

Fox News rapporterar nu att ambassaden kommer att hållas stängd medan dess säkerhetsexperter går igenom alla rutiner. Anonyma ambassadtjänstemän till tv-stationen att terrorister är mycket nära att genomföra en ny attack i landet.

I ett pressmeddelande heter det:

– Ambassaden fortsätter att få in trovärdig information om att terrorister i Saudiarabien har gått från planeringsstadiet till det operativa stadiet för attacker i kungariket.

”Talibaner försöker ta gisslan”

Samtidigt valde den amerikanska ambassaden i Afghanistans huvudstad Kabul att också gå ut med en varning. I ett pressmeddelande från ambassaden skriver man:

– Den amerikanska ambassaden i Kabul har tagit emot trovärdig information om att talibanstyrkor aktivt söker amerikanska journalister för att ta dem som gisslan och för att kunna utbyta dem mot talibaner som hålls av USA.

– Amerikanska journalister i Afghanistan uppmanas omedelbart genomföra åtgärder för att öka sin personliga säkerhet.

Mattias Lundell