Skuggregeringen

Lena Mellin hjälper Leijonborg att plocka ut sina minister- kandidater

NYHETER

VÄSTERÅS

Folkpartiledaren vill bli statsminister. Han behöver en uppsättning statsråd.

Här är din skuggregering, Lars Leijonborg.

Folkpartisterna, samlade till landsmöte, frustar som galopphästar i spiltan. Valvinsten förra året har gett stort självförtroende. Och en förvissning om att målet finns inom räckhåll - att byta ut Göran Persson.

Vill prova nya metoder

För att nå dit är partiet berett att använda nya metoder.

Fokus på folkliga frågor. Lars Leijonborg har fått blodad tand efter framgången med valrörelsens krav på svenskkunskaper för att bli medborgare och förbud mot mobiltelefoner på lektionerna.

Han vill att partiet går vidare och koncentrerar sig på frågor "som berör många människor".

Skolan är en sådan fråga. Trygghet på gator och torg en annan. En tredje är jämställdhet som man genom undersökningar vet kan få kvinnor att byta parti. Arbetslösheten är ytterligare ett ämne som man identifierat som folkligt och röstvinnande.

Skuggregering. Idén är kd-ledaren Alf Svenssons. Men Lars Leijonborg anser att den "är värd att pröva".

- Vi ska vända på varenda sten.

Tanken ser ut så här. Genom att som i Storbritannien bilda en skuggregering blir oppositionen tydligare. Den riktiga utrikesministern skuggas av en ur oppositionen. Finansministern (s) får en borgerlig kollega. Utan departement men med i debatten.

Redan förra året ville Leijonborg att Margareta Winberg, då jordbruksminister, skulle skuggas av röstvärvaren Marit Paulsen (fp). Men idén föll inte de andra partierna på läppen och begravdes i tysthet.

Klarspråk. Självkritiskt påstår Lars Leijonborg att hans parti varit det mest otydliga. Men att klarspråket i förra valrörelsen bidrog till att tredubbla väljarkåren.

Alltså är det raka besked som gäller även i framtiden. Väldigt raka.

Regeringsskola. Här är idésprutan Johan Pehrson (fp), ordförande i justitieutskottet. Han har Leijonborgs godkännande.

Han anser att de borgerliga partierna måste förbereda sig för att ta över makten genom att sätta blivande statsråd, statssekreterare och andra politiska tjänstemän på skolbänken.

Vill ta ett steg till

På schemat ska inte bara finnas praktiskt regeringsarbete. Här ska man också hitta arbetsformer och fundera ut sätt att lösa konflikter innan de blir lika förödande som striden om Öresundsbron 1994.

Tidigare har de borgerliga partierna haft gemensamma seminarier när de trott att en valseger legat inom räckhåll. Nu vill fp ta ett steg till.

Under landsmötets första dag föreföll partiet efter nio år i opposition närmast desperat angeläget om ett regeringsskifte. Leijonborg klev in på scenen som en tafatt rockstjärna följd av spotlights i mörker:

- Våra största segrar ligger framför oss, slog han fast.

Svar ges i september 2006.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM