Fyra barn dog i ny influensa

Storbritannien drabbat av Fujian från Nya Zeeland

NYHETER

LONDON-STOCKHOLM.

Fyra barn har dött i den nya farliga varianten av årets influensa, Fujian.

Årets influensavåg i Storbritannien är den värsta på flera år.

Nu höjer Smittskyddsinstitutet bevakningen av svenska barn.

Foto: BJÖRN WANHATALO
FUJIAN TOG BARNENS LIV En farlig variant av årets influensa har kommit till Europa från Australien och Nya Zeeland.

- Barn i riskzonen bör vaccineras omgående, säger läkaren Pasi Penttinen.

Efter helgen samlas Sveriges smittskyddsläkare för att diskutera ökad övervakning av influensasjuka barn. Tanken är att landets 28 barnkliniker ska rapportera hur många svårt sjuka barn de tar emot.

Drabbar främst barn

Fujianinfluensan drabbar främst barn och ungdomar. Merparten av de brittiska barn som drabbats av influensa sedan i september är i skolåldern. Två i England och tre i Skottland har varit så illa däran att de avlidit.

- Under ett år brukar det inträffa bara ett par dödsfall. Så tre är ganska ovanligt, säger doktor Martin Donaghy, på centret för infektioner och miljösjukdomar i Skottland, till tidningen Daily Record.

Där rekommenderar man nu alla riskpatienter att vaccinera sig mot "dödsflunsan".

Det gäller framför allt äldre personer över 65 år och barn med kroniska sjukdomar som diabetes, astma, hjärtfel eller nedsatt immunförsvar.

Detsamma gör svenska Smittskyddsinstitutet.

- Det finns fortfarande tid. Vi har inte haft några inhemska fall än, så vi räknar med att det tar några veckor till, säger Pasi Penttinen på epidemiologiska avdelningen.

Vaccin ger visst skydd

Han räknar dock med en tidig influensasäsong. I kombination med att en ny virusstam dyker upp innebär det betydligt fler drabbade än vi sett de senaste tre säsongerna.

- De som haft något av de senaste årens A-influensa, Moskva eller Panama, har dock byggt upp visst skydd eftersom de påminner om Fujian.

Detsamma gäller alla vaccinerade.

Trots att världshälsoorganisationen WHO:s experter missade Fujian när de beslutade om vilka tre virus som skulle ingå i årets influensavaccin bör det ge 30-40 procents skydd.

Tolv fall i Norge

Den nya varianten av influensa startade på södra halvklotet där Australien och Nya Zeeland drabbades särskilt svårt med flera tusen dödsfall.

Tidigt i höstas rapporterades om flera mindre utbrott i Skottland, Norra Irland, England och Spanien. Från Norge rapporteras nu tolv influensafall.

Caroline Hougner, Leif Kasvi