Här möts de i rätten

Femåriga Sabinas pappa höll tal till dotterns mördare

1 av 2 | Foto: kai rehn
offren Sabinas föräldrar Jeanette Eriksson och Anders Moqvist var med under hela rättegången mot 24-åringen som mördat deras dotter: Att han inte tycks känna ånger är nästan det svåraste av allt, även om han är sjuk, säger Jeanette.
NYHETER

ARVIKA

Med tillkämpat fast röst läser Anders Moqvist upp orden han skrivit direkt till mördaren. Orden som speglar ett par föräldrars bottenlösa sorg och vanmakt inför dådet som berövat dem deras femåriga dotter.

Efteråt blir det alldeles tyst i rättssalen. Så oändligt tyst.

När allt är över, när åhörare och advokater, åklagaren, nämndemännen och häktesvakterna med den misstänkte har lämnat tingshuset står Anders Moqvist och Jeanette Eriksson ensamma kvar på gården.

Lovade Sabina

Anders berättar hur det kom sig att han skrev de starka raderna och varför han ville läsa upp dem.

- I går kväll när jag var ute och sprang stannade jag som vanligt vid Sabinas grav. Där och då lovade jag henne: I morgon, vid rättegången, ska jag föra din talan. Visa att din mamma och din pappa kämpar för dig så länge vi bara orkar.

I timme efter timme härdade de ut. Hörde och såg gärningsmannen, den 24-årige patienten som på ett märkligt klart vis beskrev hur han manipulerade psykiatrins läkare för att kunna ge sig ut och mörda. Hur befallande höga röster inne i hans huvud drivit honom, hur han i över en vecka planerat sitt eget 11 septemberdåd.

- Jag försökte möta hans blick men jag vet inte om jag nådde fram till honom, säger Anders.

- Att han inte tycks känna ånger är nästan det svåraste av allt, även om han är sjuk, säger Jeanette.

Vården granskas?

Också känslan av att psykiatrin misslyckats, eller kanske slarvat, skapar en alltmer ökad frustration hos Anders och Jeanette.

- Om dom skött sig, om dom ansvariga läkarna följt upp sin patient, hade vi aldrig behövt sitta här. Då kanske vår Sabina hade levt i dag.

Också chefsåklagare Peter Claeson är inne på att nästa steg kan bli en förundersökning mot ansvariga inom psykiatrivården i Arvika.

- Har något tjänstefel begåtts? Finns anledning att diskutera ett eventuellt vållandebrott? Det är frågor som kan bli aktuella när mordprocessen är avklarad.

24-åringen som enligt den rättspsykiatriska undersökningen är gravt psykiskt störd kommer sannolikt att dömas till sluten vård.

- Med tanke på hur han redan lyckats manipulera läkarna är det oerhört viktigt att han följs upp noga och inte kan komma ut i samhället på ett lättvindigt sätt, säger Peter Claeson.

Om den risken säger Sabinas föräldrar:

- Vi kommer alltid att leva med den fasan - att en dag möta honom fri här i Arvika.

Ebba von Essen