För varmt för hotellbygget

Snön i Jukkasjärvi smälte bort innan man hann börja

NYHETER

Temperaturerna i Norrland är över det normala, i går kröp graderna ända upp till +7 i Kiruna.

Värmen är ett hot mot Ishotellet i Jukkasjärvi där uppbyggnaden nu försenats.

Foto: HANS-OLOF UTSI
MÅSTE HA IS I MAGEN Värmen i Norrland har ställt till det för Åke Larsson som leder byggandet av ishotellet i Jukkasjärvi. Plusgraderna den senaste veckan har gjort att bygget som skulle ha börjat i måndags nu står stilla. Och väderprognoserna ger ingen tröst.

- Vi skulle ha börjat bygga hotellet i måndags men det gick inte. Snön som vi tillverkat har smält bort, säger Åke Larsson som leder byggandet av Ishotellet i Jukkasjärvi strax utanför Kiruna.

Det är inte katastrofläge ännu, menar Åke Larsson - men kommer inte kylan snart blir det tufft. Att bygga hotellet tar cirka sex veckor och den 12 december öppnas portarna för vintersäsongens första gäster.

Helt väderberoende

Sedan en vecka tillbaka väntar 25 konstnärer och byggarbetare på att komma i gång med arbetet som är helt väderstyrt.

50 000 ton snö behövs

- Under hela året producerar vi is i ett 1 500 kvadratmeter stort fryshus, så det inget problem. Det svåra är är att få igång snötillverkningen, vi behöver ungefär 50 000 ton snö, säger Åke Larsson.

Den senaste veckan har det varit onormalt varmt i hela landet, särskilt i norr med temperaturer upp till 4-5 grader.

Medeltemperaturen i Norrland ska så här års ligga på -8 grader.

Fortsatt varmt

Enligt SMHI:s tiodygnsprognos fortsätter temperaturerna att ligga över det normala, nästa vecka kan det bli 6 grader varmt dagtid i Norrland. Därefter blir det något kyligare.

Men hotellets designansvarige Arne Bergh tycker inte att väderprognoserna låter oroande. Försenade byggstarter har han varit med om förr, ett år gjordes första snögjutningen den 20 november och hotellet öppnades ändå som planerat den 13 december.

Åsa Hansson