En riktig klassiker på fars dag

NYHETER

Slå inte knut på dig själv för att komma på en bra farsdagspresent. Bli traditionalist. Köp en snygg slips till pappsen.

Foto: Foto: SARA RINGSTRÖM
Slips med seriemotiv - nej tack!

För många är slipsar förknippade med tvång och stela middagar, men det håller inte Lotta Ahlvar på Moderådet med om.

- Nej, slipsar är häftiga attribut, säger hon. I slipsen kan män uttrycka sig på ett helt annat sätt än i valet av kostym. Tyvärr är den svenska mannen inte så jättemodig i sina val av slips. Runt Medelhavet brukar män vara mer intresserade av kvalitet och färger. Ofta matchar de slipsen mycket medvetet med skjortan.

En slips är, precis som alla andra accessoarer, starkt daterade.

- De är som lampor i hemmet, man kan direkt se från vilket årtionde de är. På 70-talet var det stormönstrat som gällde och på 80-talet skulle det vara slipsar med Musse Pigg eller knallröda slipsar med matchande hängslen.

Vad ska man köpa för slips till fars dag?

- Köp en slips av bra kvalitet. Man ser direkt när en man bär en kvalitetsslips. Ett skräckexempel är alla företagsslipsar i billiga material. De ser inte så kul ut. Just nu är det inne med extra smala slipsar, gärna med grafiska mönster. Ränder är alltid rätt. Nu finns det snygga svarta slipsar med ränder i kul färger, som rosa eller orange. En annan trend är svart slips mot svart skjorta. Det blir väldigt dramatiskt.

Låt far slippa:

Så ”fuskar” du med knuten

Terri Herrera Eriksson