Röda korset lämnar Bagdad och Basra

Stänger sina kontor på grund av bristande säkerhet

NYHETER

Den farliga situationen i Irak har fått flera hjälporganisationer att lämna landet.

Nu stänger också Röda Korset sina kontor i de två största städerna Bagdad och Basra.

Oroligheterna och våldet fortsätter i Irak. Sedan krigsslutet i maj har sabotagen och attackerna blivit en del av vardagen.

FN och flera hjälporganisationer har redan lämnat landet och nu väljer det internationella Röda Korset att trappa ned sin verksamhet. Kontoren i Bagdad och Basra stängde på lördagen med omedelbar verkan.

Röda Korset uppger att man avbryter stora delar av sin verksamhet i landet på grund av det allmänna hotläget.

– Vi har på grund av den oerhört farliga och våldsamma situationen beslutat att temporärt stänga våra kontor i Bagdad och Basra, säger organisationens talesman Florian Westphal till AP i dag.

När aftonbladet.se i går talade med honom sa han:

– Vi följer naturligtvis noga hur andra organisationer drar sina slutsatser och lyssnar på alla olika skäl. Men till slut fattar vi ändå självständiga beslut.

Och i dag blev beslutet att att stoppa nästan all verksamhet i landet. Röda Korset blir dock kvar i den norra delen av Irak.

Hjälporganisationen har tidigare beslutat att inte att man inte vill ha militärt skydd och nu har situationen blivit ohållbar. Röda Korsets beslut gäller på obestämd tid och verksamheten kan återupptas med kort varsel.

Röda Korset har haft en svår situation sedan två anställda dödades och organisationens högkvarter förstördes i ett självmordsattentat förra månaden. I dag vill man inte gå in på hur situationen påverkar de irakier som fortfarande arbetar på plats, eftersom man fruktar för deras säkerhet.

Mattias Lundell