Släckningen klar först vid 18-tiden

Scenfyrverkeri kan ha utlöst branden

NYHETER

GÖTEBORG

Vid 18-tiden på lördagskvällen avbröts släckningsinsatsen och brandförsvaret blåste faran över efter den brand som utbröt på nattklubben Valand i Göteborg någon halvtimme efter midnatt natten till lördagen.

Brandorsaken var ännu inte fastlagd men möjligen kan ett scenfyrverkeri ha utlöst branden.

Två personer skadades lindrigt av den kraftiga rökutvecklingen och fördes till sjukhus men kunde redan under lördagen lämna sjukhuset.

Popgruppen Alcazar hade precis äntrat scenen vid halvett-tiden när det började brinna någonstans vid scenområdet. Över 500 gäster fick utrymma lokalen.

Enligt både räddningstjänsten och Valands personal gick utrymningen av lokalen mycket bra.

-ıVi tömde lokalen på mellan sex och åtta minuter. Jag var sist att lämna den, sade nattklubbschefen Mikael Samuelsson till TT strax före klockan tre på natten.

Ögonvitte

Ögonvittnet Patrik Jonsson befann sig utanför Valand när branden började. Han talade med flera personer som befunnit sig inne på nattklubben.

-ıJag pratade med två systrar. Det hade gått väldigt lugnt till. Inifrån Valand hade det varit väldigt organiserat och ordnat med utrymningen.

Brandingenjör Svante Carlsson vid räddningstjänsten i Göteborg berömmer utrymningen.

-ıAllt folk kom ju ut, så det har funkat bra. Ingen blev ju skadad på allvar, sade han till TT på lördagskvällen då han kunde summera en komplicerad släckningsaktion.

Under hela lördagen pågick bekämpningen av branden. Det var dock ingen öppen eld utan det handlade om att ta hand om glödbränder i bjälklaget mellan två våningar.

Brandorsaken var sent på lördagskvällen fortfarande okänd. Polisens tekniker hade på lördagen gjort en första undersökning av brandplatsen. Men det fanns en viss rasrisk vilket innebar att teknikerna inte kunde göra så mycket. Därför fortsätter den tekniska utredningen under söndagen.

Fyrverkeri

Ett inomhusfyrverkeri var i gång under kvällen.

Men Svante Carlsson var inte beredd på lördagskvällen att ge fyrverkeriet ''skulden'' för branden.

-ıNej, det finns många olika tänkbara orsaker. Fyrverkeriet kan vara en orsak men det behöver inte ha startat det hela. På en scen finns de många grejer som lampor, ljudanläggningar med mera. Det finns så att säga mycket ström i det området, sade Carlsson.

Elden började på ett våningsplan och gick upp i bjälklaget som är fyllt med sågspån och kutterspån. Den öppna elden släcktes men släckningsarbetet var inte slut med det.

Och det blev besvärligt och tog hela lördagen i anspråk.

-ıJa, speciellt när det brinner i bjälklaget. Det är inga öppna lågor som man ser utan pyrande bränder i sågspån som är svåra att lokalisera. Bjälklaget är mycket tjockt, det är ungefär 1,2 meter, och på ovansidan finns flera lager av gamla golv efter tidigare renoveringar.

Brandmännen tvingades att ta upp hål vilket tillförde luft, och då började det brinna ännu mer.

Samtliga brandstationer i Storgöteborg deltog i skift under det långa släckningsarbetet.

TT