Hårdare tag mot all brottslighet

Folkpartiet antog nytt rättspolitiskt program

NYHETER

VÄSTERÅS

Tuffare tag mot all brottslighet, 6ı000 nya poliser, buggning, kameraövervakning, bevisprovokation och utökad användning av DNA-analyser.

Det är några av förslagen i det rättspolitiska program som folkpartiets landsmöte antog efter en hel dags intensiv debatt på lördagen.

- Utan tuffa tvångsmedel, beslutade av domstol, kan inte den grova brottsligheten pressas tillbaka, sade Johan Pehrson, som är ordförande i riksdagens justitieutskott, i sitt inledande tal.

Han avvisade oron för att de tuffaste förslagen, till exempel buggning, skulle hota vanliga människors personliga integritet.

- Det gäller uppdragsmord, narkotika och den vidrigaste handeln med människor. Ingen massavlyssning av medborgarna således, sade Johan Pehrson.

Hårda krav

Flera folkpartister har uttryckt oro för att programmet innebär en högervridning. Men många talare på landsmötet försvarade det nya programmet med orden ''äntligen!'' och ''utmärkt!''

- Äntligen får vi ett heltäckande program inom det här området. Det är varken höger eller vänster, det handlar om grundläggande värderingar i samhället, sade polisen Ulf Fridebäck, ombud från Stockholm.

- Jag hatade poliser i 20 år efter en örfil jag fick när jag bröt upp parkeringsautomater i 15-årsåldern. Sedan blev jag hotad och polisen kom omedelbart, det har ändrat min hela attityd. Programmet är inte höger, det är progressivt, sade Mikael Trolin från Stockholm.

Men alla var inte lika lyriska.

- Vi får se upp så vi inte hamnar i förenklingarnas julafton. Vi tävlar i att vara litet mer integritetskränkande än moderaterna, sade Erik Ullenhag från Uppsala.

Folkpartiet sade redan 1997 ja till buggning, men förslaget väckte återigen en intensiv debatt.

Big Brother

- Staten ska inte bedriva big brother, sade Cecilia Malmström från Göteborg.

- Att avlyssna en hel bostad i kanske flera veckor är en stor integritetskränkning. Buggningen måste bort från det rättspolitiska programmet, sade Bo Könberg.

- Vi talar inte om vanlig brottslighet utan om den grova, organiserade brottsligheten. Om vi inte får möjlighet att bekämpa den, så riskerar vi att bli en samlingsplats för denna kriminella elit, sade Ulf Fridebäck, polis från Stockholm.

- Det är tillåtet att titta på brottslingar, då borde det vara tillåtet att lyssna på dem också, sade Liselott Hagberg.

Med rösterna 94 mot 78 röstade landsmötet för förslaget att tillåta buggning.

Det sociala perspektivet i programmet förstärktes under behandlingen med en skrivning om att ingen föds kriminell. Landsmötet lade även till förslaget att utsatta kvinnor ska få vapenlicens för tårgasspray.

fakta/ folkpartiets rättsliga program

Owe Nilsson/TT