Total förmörkelse av månen i natt

Grattis alla som bor i rätt del av landet – och kan se fenomenet

Foto: AP
Månen på väg att förmörkas.
NYHETER

Grattis Norrland!

I natt kan alla som bor i rätt del av landet se en fullständig månförmörkelse.

Vädret blir klarast i norr, enligt SMHI.

I natt samlas människor runt om i Europa, Afrika, Nord- och Sydamerika och stora delar av Asien för att se månen förmörkas och lyses upp av de få röda strålar som når fram. För svensk del är det bäst att vara beredd klockan 2.19 – då förmörkas månen helt.

Men alla har inte chansen. SMHI uppger i kväll att södra Sverige får en typisk höstnatt med moln och dimma. Bästa chansen har alla som i bor i Härjedalen, västra Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Inleds 23.15

Det handlar om en ovanligt kort månförmörkelse när månen i natt hamnar i skugga bakom jorden. Den inleds visserligen klockan 23.15 och det tar någon timme innan den syns, men det är bara mellan 02.06 och 02.31 som den är total.

Anledningen till att det räknas som en kort förmörkelse är att månen ganska precis passerar i fullständig skugga från jorden och BBC rapporterar att framförallt den södra delen kommer att vara ganska ljus.

Fenomenet är inte helt ovanligt – var sjätte månad hamnar månen i jordens skugga. Men det kan vara en vacker syn när månen vid förmörkelsen blir kopparröd.

Mattias Lundell