Dödförklarad baby levde

Polis såg att flickan som ”drunknat” fortfarande andades

NYHETER

Föräldrarna fick chockbeskedet av läkarna:

– Er dotter har drunknat.

Fyrtiofem minuter senare såg polisens tekniker henne andas.

Och Mackayla Jespersen, 1,5, räddades.

När polisens i fredags kom till Anaheim Memorial-sjukhuset i Fullerton, Kalifornien, trodde de att de skulle ta hand om en tragedi. Tidigt på morgonen hade Melissa Hanson, 34, gått för att väcka sin 4-åring och sina 1,5-åriga tvillingdöttrar.

Ena tvillingen stod och tittade ut genom dörren till familjens bakgård. Men systern Mackayla var försvunnen.

Mamman hittade henne snart – flytande med ansiktet ned i familjens pool. Flickan var livlös när hennes mamma dök i och drog upp henne.

Konstaterade att inget gick att göra

Mackayla fördes akut till sjukhus, där läkarna konstaterade att inget gick att göra. Flickan dödförklarades och när polisen anlände hade hon i 45 minuter legat ensam i ett av rummen på akuten.

För polisens utredare Mike Kendrick handlade det om att dokumentera dödsfallet – och undersöka om fanns anledning att misstänka brott. I stället blev han en hjälte.

Mike Kendrick flyttade på den lilla kroppen – och upptäckte att flickan andades. Det var för kraftiga rörelser för att vara dödsryckningar och han slog larm.

”En mirakelbaby”

– Det är en mirakelbaby, säger Ron Gillett, talesman för polisen i Fullerton, till tidningen Orange County Register.

Kampen för Mackayla Jespersen liv inleddes omedelbart och hon fördes vidare till Orange Countys barnsjukhus. Hennes tillstånd uppges vara mycket allvarligt, men hennes puls stabil. Läkarna har sedan i förmiddags inte lämnat några nya uppgifter om hennes tillstånd.

Flickan hade sannolikt aldrig klarat sig om inte polisen upptäckt att hon fortfarande andades. Trots att polisen var på plats redan efter ett par minuter lyckades de aldrig väcka henne till medvetande innan hon kom till sjukhuset. Det var dessutom ganska kallt i poolen, vilket polisen tror bidrog till att läkarna uppfattade flickan som död.

Läkarexpertisen förundrad

Familjen och personal vid Anaheim Memorials taleskvinna Gina Esparza ville i går inte kommentera fallet för Orange County Register.

Läkarexpertisen är dock förundrad. Peter Anderson vid ett sjukhus i Fountain Valley säger att han aldrig hört talas att någon tillfrisknat på det viset utan hjälp av medicin.

– Att det hände när hon lagt åt sidan, jag vet inte vad man ska säga, säger han.

Mattias Lundell