Minst 100 skadade i explosioner i Riyad

”Terrorbombning” i Saudiarabiens huvudstad – nära kungliga palatset

NYHETER

RIYAD

Minst hundra människor skadades av sprängladdningar i Saudiarabiens huvudstad Riyad på lördagskvällen. Tre explosioner skakade bland annat bostadsområdet al-Muhaya i stadens västra del vid elvatiden.

Enligt uppgift inträffade explosionerna i närheten av kungliga palatset och diplomatkvarteren i staden. I bostadsområde bor både saudier och utländska gästarbetare, skrev nyhetsbyrån Reuters.

Det rörde sig om en ''terrorbombning'' mot bostadsområdet al-Muhaya, rapporterade det saudiska inrikesdepartementet.

Amerikanska tv-kanalen Fox återgav en obekräftad uppgift om många dödsoffer, skrev nyhetsbyrån DPA.

CNN uppgav att 20–30 människor hade dödats.

Tre bostadsområden, bebodda av västerlänningar, angreps med sprängladdningar och skjutvapen, uppgav taleskvinnan Amanda Batt vid USA:s utrikesdepartement.

-?Just nu vet vi inget om skador. Det tycks inte som om USA-diplomater bodde i områdena.

Skadade hus

DPA rapporterade att tre explosioner hördes vid midnatt. Rök sågs stiga mot skyn från området, som uppgavs ligga i närheten av det kungliga palatset.

-ıEn enorm explosion blåste ut fönstren. Jag såg många skadade och jag tror att flera har dödats, sade Bassem al-Hirani, som själv bor i al-Muhaya-området.

Brittiska BBC rapporterade att tiotals hus skadades eller förstördes.

Den brittiska tv-stationen BBC:s korrespondent rapporterade på väg till platsen, med ljudet av ambulanser och brandbilar i bakgrunden. Han hade talat med en person i området, som ligger en mil väster om staden. Enligt uppgift hade explosionen inträffat vid grindarna till bostadsområdet.

De flesta skadade är barn

De flesta av de över hundra skadade är barn, uppgav ögonvittnet Hanadi al-Khandakli som befann sig i området vid attentatet. Hon kunde dock inte säga om människor hade dött.

-ıSkott från vapen föregick en explosion och därpå följde en explosion till, sade hon och tillade att området består av 200 villor.

-ıFyra av dem är bebodda av västerländska familjer, bland annat tyskar och fransmän.

USA varnade

I fredags meddelade USA att landets diplomatiska beskickningar i Saudiarabien stängs. Orsaken är att terrorister enligt amerikanska myndigheter planerade att genomföra en serie attentat i landet.

USA har tidigare varnat för ett överhängande terrorhot i Saudiarabien, världens största oljeexportör, under den muslimska fastemånaden ramadan.

Förra månaden avrådde USA:s utrikesdepartement från resor till kungariket med hänvisning till terrorhot mot transport- och flygmål.

Tre militanta islamister dödades tidigare denna vecka vid sammanstötningar med säkerhetsstyrkor. Operationen var ett led i myndigheternas upptrappning mot misstänkta al-Qaida-aktivister, som följde på självmordsbombningarna i maj då 35 människor, varav nio amerikaner, dödades i Riyad.

TT-AFP , aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM