Klüft & Grynet målar för aids-offren

Tavlorna auktioneras ut på världsaidsdagen

1 av 2 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
"häng upp livet på kärlek" Så kallar Carolina Klüft sin tavla för de aidssjuka: Men ur konstsynvinkel skulle i alla fall inte jag bjuda så mycket, säger hon ...
NYHETER

Idrottsstjärnan Carolina Klüft och Elin "Grynet" Ek målar för att stödja Röda Korsets hiv- och aidsverksamhet.

Tavlorna ska bjudas ut vid en välgörenhetsauktion på Internationella världsaidsdagen den 1 december.

- Jag är ingen konstnär, så det blir inget avancerat, säger Carolina Klüft.

Temat för målningarna är trygghet - men motivet har de fått välja själva. Carolina Klüft har tolkat temat med ett rött hjärta med en krok.

Kärleken viktig

- Häng upp livet på kärlek, har jag döpt den till. Jag tycker att kärlek är en viktig grund för tryggheten, en bas för att få en bra värld, säger hon.

Hur mycket pengar tror du din tavla kommer att ge?

- Ingen aning, jag vet inte alls vad som är realistiskt. Om folk bjuder hoppas jag att de gör det för den goda saken och ger mycket. Men ur konstsynvinkel skulle i alla fall inte jag bjuda så mycket, säger hon.

Elin "Grynet" Ek har kallat sin målning "Min tv-soffa är min borg".

- Tavlan föreställer en blandning av mig och min rollkaraktär Grynet i morgonrocken i tv-soffan. Den är min trygga plats, säger hon.

Vad hade du för betyg i bild?

- Jag kommer knappt ihåg, men det var ett högt betyg. Undrar om jag inte fick en femma, hoppas det! Mina föräldrar är bildlärare så det förutsattes att jag skulle vara duktig i bild.

Till Röda Korset

Elva målningar kommer att auktioneras ut på Folkoperan den 1 december. Innan dess kan tavlorna beskådas på Art Gallery på Hornsgatan i Stockholm, där man också kan bjuda på dem. Pengarna går oavkortat till Röda Korsets hiv- och aidsverksamhet och målet är att få in 300 000 - 500 000 kronor.

- Men även om det inte blir så mycket så är det i alla fall ett bidrag som annars inte skulle ha funnits, säger Tina Wedholm, vd på Art Gallery, en av initiativtagarna till auktionen.

Jens O Pettersson