Hennes kritik kan fälla Bush i valet nästa år

Wolfgang Hansson om folkhjältens anklagelser

NYHETER

Några döda amerikaner om dagen i Irak kan president Bush klara.

Även att Saddam Hussein och Usama bin Ladin är på fri fot.

Men när Irakkrigets folkhjälte nummer ett anklagar Pentagon för att ha fabricerat hennes hjälteroll kan det fälla Bush i nästa års val.

Den fejkade hjältehistorien betydde förmodligen mer än någon annan för att samla nationen kring ett krig som efter initiala framgångar såg ut att köra fast.

Räddades - av fienden

Fakta är kända sedan länge. Jessica Lynch skadades inte i någon strid. Hennes militärfordon körde vilse. Hon hade inga skottskador eller knivstick som Pentagons anonyma källor först hävdade. Hon avlossade inte ett skott. I stället förlorade hon medvetandet och hennes liv räddades av fienden.

Ytligt är därför det enda Jessica Lynch gör att bekräfta fejken. Men innan hon gjorde det personligen kunde myten leva vidare. Halva USA låtsades som det regnade och hatade djupt dem som serverade sanningen. De ville ha kvar sin myt som ett barn som inte vill släppa sin snuttefilt.

För Bush är Lynchs medgivande extra skadligt därför att det är ännu en pusselbit till bilden av en regering som konstant förde sin egen befolkning bakom ljuset. Som manipulerade och tricksade. Både om krigets motiv, om hur det gick och vad som skulle hända efteråt.

Ett drygt halvår efter kriget har fortfarande inga massförstörelsevapen hittats. Även om de fanns visste Bush att landet inte hade de vapenbärare som krävs för att kunna attackera USA eller Europa. Inga bevis har hittats för samarbete mellan al-Qaida och Saddam Hussein.

Kriget hade en dold agenda vilket alltfler amerikaner börjar inse.

En välvillig tolkning är att Bush var offer för CIA och för sina militära rådgivare som bara serverade honom en noga utvald anrättning.

Myten är Bushs hopp

Personligen tror jag mer på att Bush med sitt ständiga tjat om det irakiska hotet direkt eller indirekt pressade sina underrättelsetjänster och rådgivare att skaffa fram material som skulle göra det möjligt för honom att störta Saddam Hussein.

I ett läge där Bush redan är hårt pressad av motgångar i Irak är fallna krigshjältar det sista han vill ha. Sånt blir skarp ammunition för hans demokratiska motståndare i nästa års val.

Hoppet för Bush är att många amerikaner struntar i sanningen och fortsätter att tro på myten.

Wolfgang Hansson