"Många har dödats här"

Panik i Riyad i natt efter terrorattacken

1 av 4 | Foto: REUTERS/SAUDIi TV
DE LETAR EFTER ÖVERLEVANDE Tidigt i morse kom de första bilderna på saudisk tv från räddningsarbetet efter terrorbomben i Riyad. Förödelsen efter det som uppges vara en al-Qaida-attack var mycket stor. Bomben har totalförstört många hus i villområdet i stadsdelen al-Muhaya som bebos av välbärgade saudier men också av många tyskar och fransmän.
NYHETER

NEW YORK

Tre kraftiga explosioner skakade i natt Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Attentaten kom ett dygn efter att USA akut varnat för terrordåd.

Uppemot 40 personer tros ha dött och cirka 100 skadats - många av dem barn.

Det är "mängder av blod här", säger en panikslagen kvinna i telefon från Riyad.

- Jag är extremt skräckslagen, jag är verkligen rädd. Jag trodde att det var en jordbävning.

De tre explosionerna var riktade mot ett lyxbetonat bostadsområde med cirka 200 villor i stadsdelen al-Muhaya, nära diplomatkvarteren. Även ett hotell ska ha förstörts av bomben.

- Minst en beväpnad man tog sig in i området efter att ha skjutit mot säkerhetsvakter, säger en regeringstjänsteman till ABC News.

Dödssiffran stiger

Rapporterna om antalet döda och skadade varierade i natt.

Hanadi al-Ghandak, föreståndare för bostadsområdet, gissade att 100 personer var skadade, medan en invånare sa att 20-30 personer dödats, enligt tv-bolaget al-Arabiya.

Andra inofficiella källor säger att offren är ännu fler.

Området är främst bebott av saudiarabier, men också av andra araber och tyskar och fransmän, enligt amerikanska UD-tjänstemän.

Attacken inträffade en dag efter att USA:s ambassad i Riyad gick ut med en varning som sa att den "fortsatte att få in trovärdig information om att terrorister i Saudiarabien hade gått vidare från planeringsstadiet till det operativa stadiet gällande attacker mot kungadömet".

Attacken, kring midnatt, bestod av en stor explosion som följdes av två mindre med cirka 15 sekunders mellanrum.

- Krossat glas spreds överallt efter att vi hört tre mycket kraftiga explosioner, säger invånaren Rabie Hadeka till Fox News.

- En enorm explosion blåste ut fönstren. Jag såg många skadade och jag tror att flera har dödats, säger Bassem al-Hirani, som också bor i al-Muhaya-området, till al-Arabiya.

I natt sa myndigheterna att dådet utförts av självmordsbombare från terrorgruppen al-Qaida. Tidigt i morse hade dock ingen grupp tagit på sig attacken.

Saudiarabien har i omgångar anklagats för att inte tillräckligt hårt bekämpa terrorism, bland annat av USA:s utrikesminister Colin Powell som sagt att "de kunde göra mer".

Vänner med Bush

Samtidigt har landet många kopplingar till USA. Landet är en stor oljeleverantör till USA och familjen Bush har vänskapsband med det styrande kungahuset.

I maj genomfördes en attack i Riyad som dödade 35 personer inklusive nio terrorister, som påstås ha kopplingar till Usama bin Ladins terrornätverk al-Qaida.

Sedan dess har myndigheter i landet gripit 100-tals påstådda terrorister.

När Storbritannien, Kanada och Australien förra månaden utfärdade liknande varningar som USA gjorde i förrgår, upprördes saudiska myndighetspersoner som menade att man vidtagit viktiga steg för att förhindra terror i landet.

Fredrik Virtanan