”al-Qaida bakom terrordådet i Riyad”

Saudiska regeringen säker: Terrornätverket bakom nattens attack

Foto: AP
Räddningsstyrkor söker igenom det drabbade området i Riyad efter nattens terrorattack.
NYHETER

Den saudiska regeringen är nu övertygad:

– Det var al-Qaida som attackerade i natt.

Ett 20-tal människor – flera av dem barn – befaras ha dött i bomberna mot ett luxuöst område i huvudstaden Riyad.

Foto: AP

Saudiska tjänstemän på toppnivå förklarar för flera amerikanska medier att allt tyder på att terrornätverket al-Qaida låg bakom de tre bilbomberna. Attacken kom sent i går kväll och riktades mot ett fashionabelt bostadsområde nära diplomatkvarteren i den saudiska huvudstaden Riyad.

Terrornätverket al-Qaida misstänks tidigare ha legat bakom en rad attacker i Saudiarabien. I huvudstaden ligger flera inhägnade områden där utlänningar bor och terroristerna har tidigare slagit mot dessa. Och sent i fredags gick USA ut med en varning om att terrorhotet var akut.

Tre bilbomber utlöstes

Den amerikanska ambassaden stängde och i ett pressmeddelande skrev UD:

– Ambassaden fortsätter att få in trovärdig information om att terrorister i Saudiarabien har gått från planeringsstadiet till det operativa stadiet för attacker i kungariket.

I natt kom attacken som nu tillskrivs al-Qaida. Förödelsen blev enorm då beväpnade män gick till attack och utlöste de tre bilbomberna. Enligt källor till nyhetsbyrån AP ska två säkerhetsvakter från Indien och Sudan ha dödats och 86 skadats. Den libanesiska ambassaden bekräftar dessutom att en kvinna, en 5-årig pojke och en 3-årig flicka dödades.

28 kan ha dött

Tv-bolaget CNN rapporterar att upp till 28 liv kan ha krävts i de koordinerade attentaten. Bomberna riktades mot ett område där främst libanesiska, saudiska, tyska, franska och italienska familjer.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM