Automateld mot svensk hjälparbetare

Dramatisk biljakt mot räddningen i södra Irak

NYHETER

Hoppets stjärnas katastrofchef Gunnar Hällgren undkom döden i Irak.

Attentatsmän öppnade automateld mot hans bil.

– Jag insåg på bråkdelen av en sekund att de ska ta livet av oss, säger han till Aftonbladet på telefon från Kuwait.

De senaste veckorna har hjälporganisationerna flytt våldets Irak. Efter attentatet mot Röda Korsets högkvarter i Bagdad förra månaden har riskerna blivit uppenbara och för två veckor sedan lämnade också FN landet.

Hjälporganisationen Hoppets stjärna har fortsatt sitt arbete. Och i eftermiddag var Gunnar Hällgren och hans medhjälpare Robert Chehade åter inne i södra Irak för att besöka sjukhusen, hälsoministeriet och Röda Korsets lokalpersonal i Basra.

Besöket var klart vid lunchtid och männen återvände i sin Lexus Land Cruiser tillbaka mot Kuwait.

”Jag tittade rakt in i en Kalasjnikov”

Plötsligt körde en ny, civil bil in framför dem och försökte stoppa dem genom att sänka farten. De två förstod omedelbart faran när en annan bil svängde upp vid deras vänstra sida.

Sekunderna efter såg Gunnar Hällgren:

– Jag tittade rakt in i en Kalasjnikov och i ögonen på killen. Han sköt direkt. Som tur var skumpade det också för honom, jag vet inte var kulan tog.

Hjälparbetarna tryckte sig så långt ned i sätena som möjligt. Och Robert Chehade tryckte gasen i botten.

– Han kröp ned och tittade genom ratten och jag kröp ned mellan framsätena och försökte hålla koll på deras bilar, säger Gunnar Hällgren.

Biljakt i rasande fart

Men faran var inte över. I stället blev skottlossningen början på en biljakt i rasande fart längs den flerfiliga irakiska motorvägen. Robert Chehade pressade bilen i hastigheter över 190 km/h.

– De sköt och sköt. Vi försökte lägga oss i sandsträngen mellan filerna för att dra upp sand och åkte över på andra sidan mot körriktningen

Bilen träffades av flera skott, Gunnar Hällgren har räknat till mellan sex och tio skotthål. Och hade de två inte hukat sig ned kunde det ha gått riktigt illa.

– Bakrutan krossades och flera skott flög igenom bilen. Ett skott gick också in genom den vänstra dörren.

Jakten ville inte ta slut. I närmare två och en halv mil låg de irakiska attentatsmännen strax bakom dem.

Ett rent mordförsök

Först när Gunnar Hällgren och Robert Chehade var fem kilometer från gränsen till Kuwait lyckades de skaka av sig förföljarna. De svängde in på en väg som används av de allierade styrkorna och de gav attentatsmännen upp.

Händelsen har rapporterats till gränsbevakningen. De bedömer att det handlade om ett rent mordförsök och inte ett av de rånöverfall som blivit en del av vardagen i Irak.

Hoppets stjärna var en av de hjälporganisationer som var först in i Irak efter kriget och Gunnar Hällgren fanns på plats redan då. Han har sedan varit delaktig i arbetet med att förse sjukhusen kring Iraks andra stad Basra med syrgas och annan medicinsk utrustning.

I kväll var Gunnar Hällgren inte säker på vad som händer med arbetet. Men han tänker inte ge upp:

– Nu viker vi inte oss. Vi går vidare.

Mattias Lundell, Hans Österman

ARTIKELN HANDLAR OM