Sex, lögner och videoband

Sängkammar- ryktena om prins Charles och butlern skakar Storbritannien

1 av 2 | Foto: AP PA
STOPPADE SKANDALARTIKELN Prins Charles före detta betjänt Michael Fawcett lyckades i förra veckan få en domstol att stoppa en artikeln om sexryktena kring honom och prinsen.
NYHETER

LONDON

Det var ett rykte som bara några hundra personer kände till.

Men när prins Charles dementerade en homosexuell relation med sin förre assistent Michael Fawcett väcktes alla britters intresse.

Och nu kräver man att få veta ännu mer.

Prins Charles, som kom hem från en rundresa i Indien och Oman i går, har kallat prins William och Camilla Parker Bowles till krismöte på sin gård Highgrove i dag, enligt tidningen The Times.

Anledningen är sexskandalen som har nått stormstyrka i brittiska medier.

Att prins Charles och hans förre personliga assistent, Michael Fawcett, som var något av en kanslichef hos prinsen, ertappades tillsammans i en säng är en uppgift som länge funnits i mediekretsar.

Även britter i allmänhet har länge känt till uppgifterna om att en högt uppsatt kunglighet och en av tjänarna ska ha setts tillsammans i ett sexuellt sammanhang.

Men då har inga namn nämnts.

Det är den förre betjänten George Smith som påstår att han bevittnat den intima situationen.

Frågan om prinsens sexuella preferenser har - konstigt nog - ändå hamnat lite i bakvattnet.

Det debatten handlar mest om i dag är om det var rätt eller fel av Charles att över huvud taget kommentera ett rykte.

Michael Fawcett och prins Charles kommer mycket bra överens - det är omvittnat. Fawcett började som vanlig uppassare med en månadslön på 10 000 kronor. Han avancerade snabbt och kom att bli den person som skötte hela prins Charles hushåll - och lönen ökade till 100 000 kronor i månaden.

- Jag kan ersätta alla i min personal, alla utom Michael, hördes prinsen säga.

Till och med prinsessan Diana blev störd över att de två männen kom så bra överens.

- Ibland när jag kommer in i ett rum tycks de bli närmast besvärade, sa hon och nuddade lätt vid en insinuation.

Det sägs att Michael Fawcett kom så nära prinsen att han varje morgon klämde ut tandkrämen på Charles tandborste.

Alltid exakt lika mycket. Att mängden alltid blev densamma berodde på att tuben hade en liten silvernyckel (ungefär som på sardinburkar), med prinsens emblem på, och den skulle vridas ett varv.

Tvingades bort

En annan historia som florerat är att Fawcett en gång sågs hålla i burken medan prins Charles lämnade ett urinprov för en läkarundersökning.

Förra året tvingades Fawcett ändå bort från sitt jobb.

Han hade fått prins Charles välsignelse att sälja många av de gåvor som kungahuset fått vid vid olika besök. Fawcett lät gåvorna gå vidare till antikhandlare och auktionshus och han fick ta hand om pengarna när de såldes.

En del ska han ha behållit själv - resten gick tillbaka till prins Charles hushåll.

Trots att Fawcett mer eller mindre fick sparken tilllät Charles ändå att Fawcett fick bo kvar i ett av prinsens hus.

Fawcett fick också fortsätta som konsult med uppdrag att ordna olika festligheter och mottagningar.

I går i Mail on Sunday berättar betjänten George Smith ännu en gång om vad han varit med om.

Tidningen har anonymt intervjuat ytterligare en betjänt om hur George Smith förde vidare vad han sett till andra i personalen.

Betjänten, som är anonym, säger:

- Jag kunde bara inte tro det. Jag hade hört rykten förut, dock inte exakt vad det skulle handla om. Men folk gav vinkar och prinsessan tog själv upp saken.

Betjänten säger till tidningen att prinsessan Diana själv ska ha berättat för andra om vad George Smith påstod sig ha sett.

Att prinsessan Diana var mycket intresserad av George Smiths uppgifter är också känt sedan tidigare.

Hon gick så långt att hon spelade in hans vittnesmål på ett kasettband och det var hon själv som intervjuade honom.

Intervjun gjordes på en alkoholklinik där Smith var inlagd för vård. Diana spelade senare upp bandet för prins Charles.

- Det är min pensionsförsäkring, ska hon ha sagt.

Exakt var detta band nu finns är okänt.

Det har funnits uppgifter om att Dianas butler Paul Burrell har detta band. Men det förnekar han. Han påstås också ha kvar videoinspelningar där Diana berättar öppet om sin situation.

Att uppgifterna om den här skandalen åter kommit upp - men nu med namn - beror på att tidningen Mail on Sunday planerade att publicera en artikel om händelsen redan förra helgen.

Stoppade artikeln

Men då lyckades Michael Fawcett stoppa artikeln i en domstol.

En annan tidning, Guardian, fick senare igenom en dom på att man kunde pub-licera namnet på den person som stoppat Mail on Sundays artikel.

Att Fawcetts namn blev offentligt innebar att det brittiska folket helt plötsligt kunde dra sina egna slutsatser. Alltså: prins Charles betjänt Michael Fawcett stoppar en artikel om en påstått homosexuell relation mellan en kunglighet och en tjänare.

Det blev klart för allmänheten om vilka de inblandade var.

Då tog prins Charles och hans kansli det för Storbritannien helt unika beslutet att gå ut om dementera alla rykten.

- Det som påstås är fel, sa man.

Nu vill britterna veta mer om vad som händer i Buckingham Palace, där drottningen bor, och i Clarence House, där prins Charles slagit sig ned med Camilla Parker Bowles.

Monarkin börjar bli ifrågasatt i Storbritannien. Det är förstås ingen nyhet att britterna undrar vad ett så slutet sällskap, som lever på privilegier och skattebetalarnas pengar, har för sig.

Det har diskuterats länge.

Det är en debatt som tronföljaren prins Charles tagit på stort allvar. Han har själv i många fall varit motorn bakom den långsamma moderniseringen av kungahuset. Bland annat är det prins Charles som ligger bakom det faktum att kungahuset i dag betalar skatt på sitt apanage.

Hans mycket omfattande arbete med välgörenhet är också uppskattat . Däremot talade inte prinsens äktenskap med Diana talade till hans fördel. Han var stel, okänslig och svekfull, tyckte britterna.

Men några år efter Dianas död i Paris har bilden av henne nyanserats något och hon anses inte fullt så änglalik som tidigare.

Det tidigare så slutna kungahuset har också börjat läcka - ibland som ett såll. Några av de anställda har också blivit allmänt kända namn.

Det är först och främst Paul Burrell som nu skrivit en bok om sin tid med de kungliga. Han började längst ned på skalan i drottningens tjänstestab och slutade som hennes egen personliga betjänt. Han gick sedan vidare och blev tronföljarparet Charles och Dianas uppassare.

Vid deras skilsmässa följde han Diana och blev hennes butler.

När prinsessan dog tog Burrell med sig mycket av hennes tillhörigheter. Han åtalades för stöld men när det uppdagades att Burrell berättat för drottningen att han skulle förvara vissa av Dianas saker friades han.

Bland annat ska Burrell ha tagit hand om det nu mycket eftersökta kassettbandet.

Burrell har alltid förnekat att han har bandet.

Om det över huvud taget finns.

Leif Kasvi