Sahlin är för skatteavdrag för städhjälp

Privatperson föreslås få dra av halva kostnaden

NYHETER

Privatpersoner ska kunna dra av halva kostnaden för städhjälpen.

Det föreslår de borgerliga partierna.

De får medhåll av jämställdhetsminister Mona Sahlin.

Foto: LOTTe FERNVALL
Jämställdshetsminister Mona Sahlin vill subventionera städning.

Mona Sahlin säger till Göteborgs-Posten:

- Tusentals jobbar svart utan försäkringar och trygghet. Det samhället kan göra för att få en svart sektor vit är viktigt.

Förslaget presenteras i en motion. Det innebär att privatpersoner får en skattereduktion på 50 procent av max 25 000 kronor per år. Kostnaden ska avse hushållstjänster i det egna hemmet och vara inklusive moms.

Svarta jobb vita

Målet är att göra svarta jobb vita. Det skriver de fyra motionärerna Anne-Marie Pålsson (m), Anna Grönlund (fp), Roger Tiefensee (c) och Per landgren (kd). De hänvisar till Riksskatteverkets beräkningar som visar att staten förlorar miljarder på att folk arbetar svart.

- Jag kan inte se skillnaden i att man fick göra skatteavdrag för en snickare som kom hem, säger Mona Sahlin till GP och syftar på det nu borttagna rot-avdraget.

Skapar trygghet

Hon tror inte att skattesubventionerade hushållstjänster kan få fler kvinnor att göra karriär. Men det kan skapa trygghet för de kvinnor som redan i dag städar svart i andras hem.

Stressade småbarnsföräldrar köper tid och frihet genom att betala för barnomsorg och färdigmat. Mona Sahlin tycker att det är logiskt att också kunna leja bort städningen.

Kerstin Danielson