Psyksjuke 24-åringens advokat attackerade vården

Psykvården hade inte gjort tillräckligt

NYHETER

Rättegången mot den psykiskt sjuke man som mördade en femåring och brände ner en medeltidskyrka, slutade med att hans försvarsadvokat attackerade psykvården.

Den hade inte gjort tillräckligt, tyckte advokaten:

– Resultatet blev en katastrof.

Försvarsadvokaten, Per-Åke Fredricksson, påpekade att 24-åringen frivilligt begärt hjälp och att föräldrarna bett psykvården att hjälpa honom.

Demonerna, de starka inre rösterna som krävde att mannen skulle döda och förstöra, fanns rapporterade i psykvårdens journaler, påpekade Fredricksson och berättade om tre fall på kort tid där 24-åringen varit direkt farlig för sin omgivning.

– Han attackerade en kvinna i ett trapphus, han slog en annan patient och han ville strypa en taxichaufför när han skulle till ett behandlingshem i Karlstad, berättade Fredricksson.

Men det verkade inte ha gett någon effekt på behandlingen av 24-åringen tyckte Fredricksson och talade om ''psykiatrisk obehandling''.

Yrkade på sluten vård

Han hade annars inga synpunkter på åklagaren Peter Claesons framställning av vad 24-åringen gjort.

Claeson tyckte att enbart mordet på den lilla femåringen utanför daghemmet i Arvika motiverade livstids fängelse. Till det kom sedan den anlagda branden i Södra Råda 1300-talskyrka 2001 där kormålningar unika för Europa förstördes.

Till följd av det rättspsykiatriska utlåtandet om mannens allvarliga psykiska störning kunde han dock inte yrka på annan dom än sluten rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning.

Det innebär att situationer som den på kliniken i Arvika, där läkare gav 24-åringen ökad rörelsefrihet efter egen bedömning, inte ska kunna uppstå igen.

– Här ska länsrätten avgöra och vi åklagare ska ge våra synpunkter till rätten, säger Claeson om den särskilda utskrivningsprövningen.

Den femåriga flickans föräldrar har övervägt att polisanmäla psykiatrivården efter 24-åringens attack på deras dotter.

– Vi funderar på en fortsättning, sade flickans pappa till TT. Men vi har inte bestämt oss än. Vi vill smälta det här först.

De stödde Per-Åke Fredicksson i hans kritik av vården.

– Han sade högt vad vi funderat på i det tysta, sade flickans pappa.

Utlöst av tv-bilder

Måndagens rättsförhandlingar handlade, så när som på slutpläderingarna, annars enbart om branden i Södra Råda kyrka, utanför Gullspång.

Mordbranden, precis som mordet, var utlöst av tv-bilder och kunde ha följts av flera brott om mannens inre röster fått som de krävde.

På väg till Södra Råda kyrka passerade mannen en träkyrka i Fjugesta i Örebrotrakten och tänkte sätta eld på den också. Men hemvägen gick via en annan rutt, han kom inte förbi Fjugesta igen.

Och sedan blev det vinter och andra problem för sätta eld på Fjugestakyrkan. Halkan satte stopp för honom, trots rösterna.

– Jag hade så dåliga däck på bilen, förklarade 24-åringen för rätten.

Han hade inget körkort heller, för övrigt. Bara bil.

– Det var praktiskt att ha när man skulle ta sig runt, tyckte 24-åringen.

Dom i målet kommer 19 november.

Tidigare artiklar:

Christer Jönsson/TT