Svartslaktat svenskt kött smugglas till Norge

Säljs till privatpersoner via annons

NYHETER

Illegala svenska slakterier ligger bakom en omfattande smuggling av kött till Norge.

Köttet säljs direkt till normännen, bland annat via annonser i tidningar.

Det var norska TV2 som på söndagen avslöjade att professionella, illegala svenska slakterier bedriver en organiserad smuggling direkt från slakterierna till norska mottagare. Kunderna är framförallt restauranger.

Norges assisterande rikspolischef Odd Berner Malme säger att han kommer at ta kontakt med svenska myndigheter redan på måndagen, även om det som sker i Sverige inte är hans område.

Omfattningen okänd

- Vi har haft en del razzior mot restauranger, särskit i storstäderna, där det funnits smuggelkött, men hur mycket kött som smugglas in i Norge varje år, blir en ren gissning, säger Malme enligt vg.no.

Statistiken från den norska tullen visar ingen ökning i beslag av smuggelkött.

Toppåret 2000 beslagtogs exempelvis 67 150 kilo kött, 1999 55 000 kilo kött. Under årets första halvår var siffran 22 000 kilo.

Men en nedgång i beslag behöver inte nödvändigtvis betyda att smugglingen minskar.

Påminner om narkotikasmuggling

- Det speciella med köttsmugglingen som avslöjades av TV2, är att den är organiserad på samma sätt som den vi känner från sprit och narkotika. Det är inte precis familjen från Halden som varit på inköpsresa i Sverige, säger Malme.

Slakterierna i Sverige betalar 32 kronor kilot för en levande gris. Vad köttet säljs för i Norge är okänt. Men om restaurangerna köper köttet svart, så finns det pengar att tjäna på smuggelköttet, enligt Malme.

I Hedmarks polisdistrikt har man inte tidigare fått tips om att smugglingen skulle vara så organiserad.

- Om det är som i det här reportaget, är det nytt för oss, säger vakhavande polis Frank Lökken.

Johan Kristensen