Terrormisstänkt 37-åring åtalas för vapenbrott

Revolver och avsågat hagelgevär hittades i mannens bostad

NYHETER

Den 37-årige man som misstänks ha begått terroristbrott i Sverige åtalades på måndagen vid Stockholms tingsrätt för grovt vapenbrott.

Mannen har erkänt vapenbrottet som avslöjades när polisen grep honom i bostaden i södra Stockholm för tre veckor sedan. I lägenheten hittade polisen en revolver och ett avsågat hagelgevär som låg isärplockat i en väska.

Den misstänkte säger att han för många år sedan fick vapnen av en vän. Därefter har de blivit liggande i bostaden. Han hävdar att han inte tänkt använda vapnen i något kriminellt syfte.

Polisen grep i första hand inte 37-åringen för vapenfyndet utan misstankarna gällde terroristbrott. Vice chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström begärde också mannen häktad som på sannolika skäl misstänkt för förberedelse alternativt stämpling till terroristbrott genom förberedelse alternativt stämpling till allmänfarlig ödeläggelse och uppsåtligt vapenbrott.

Underkändes

Tingsrätten underkände dock åklagarens påstående om vapenbrott och häktade endast mannen för grovt vapenbrott. Det blev alltså ingenting kvar av påståendena om terrorism. Trots detta kvarstår misstankarna om terrorbrott.

- Förundersökningen fortsätter i denna del, säger Agneta Hilding Qvarnström till TT.

Sekretessen är fortfarande i det närmaste total om vad misstankarna om terrorbrott gäller. Det enda åklagaren sagt är att det påstådda terorrbrottet begåtts i Sverige.

Det har förekommit uppgifter om att 37-åringen har kopplingar till terrornätverket al-Qaida. Åklagaren vill inte kommentera dessa påståenden.

Advokaten inte förvånad

Advokat Bengt Söderström är inte förvånad över att säkerhetspolisen och åklagarna fortsätter att utreda terrormisstankarna mot hans klient.

- Polisen vill utreda det här klart och kommer väl med ett nytt beslut så småningom. Jag räknar inte med att det blir något åtal mot min klient för terroristbrottet med det material åklagarna har lagt fram för mig, säger Bengt Söderström till TT.

Kjell Rynhag/TT