Flickor utsattes för djävulsutdrivning

Nu åtalas den 45-åriga pappan för misshandel

NYHETER

Olja, kryddor och sprit droppades i flickornas ögon. De misshandlades i tre års tid och fick så lite mat att de blev undernärda.

Skälet: De ansågs besatta av onda andar som skulle drivas ut.

En 45-årig man har åtalats för misshandel av flickorna och ställs inom kort inför rätta i Stockholm. Han är pappa till två av flickorna och morbror till den tredje. De två systrarna är 11 och 13 år och deras kusin är 13 år.

Det var, enligt polisens förundersökning, en sorglig syn som mötte de två socialsekreterarna i Tensta i nordvästra Stockholm när de ryckte ut efter ett par anonyma anmälningar förra hösten. Två personer hade rapporterat att flickorna for illa.

Först efter övertalning öppnade systrarna dörren till den fönsterlösa källarlokal där pappan lämnat dem ensamma medan han besökte sitt hemland. De var undernärda och stammade kraftigt.

Deras kusin hade gått iväg till en närbelägen kyrka för att få ett gratis mål mat. I kylskåpet fanns bara två orensade fiskar och en kyckling.

Fick livstids fängelse

Den mest försigkomna flickan sade till socialarbetarna:

-Ni får inte överge oss för då kan det gå lika illa som för flickan i Skogås.

Hon syftade på den elvaåring, som mördades av en släkting på julafton 1999. Släktingen, en då 41-årig man, uppgav vid rättegången att han velat driva ut de onda andar som flickan var besatt av. Mannen dömdes till livstids fängelse.

Familjen hade anknytning till Kongo och vid rättegången vittnade en expert om att det under 1990-talet blivit allt vanligare att barn anklagades för häxeri i Kongo.

Onda andar

Flickorna i Tensta, som också har sitt ursprung i Kongo, togs om hand och berättade småningom för polis och socialarbetare hur deras liv hade sett ut.

När pappans och hans nya kvinnas barn föddes fyra år tidigare hade de börjat skylla allt ont som hände på att de tre flickorna var besatta av onda andar.

Enligt förundersökningen misshandlade pappan dem med sparkar och örfilar och slog dem med tillhyggen som bälten och sopborstar. När det inte hjälpte tog han med dem till Kongo där hans kyrka skulle hjälpa till med djävulsutdrivningen.

Rituella danser

Där lades flickorna skräckslagna på lakan på marken medan kyrkobesökarna dansade rituella danser kring dem. Någon sorts sprit och ingefära hälldes i flickornas ögon.

Men det ''hjälpte'' inte; när de kom tillbaka till Sverige rådfrågade pappan en bekant, som sade att han skulle hälla olivolja i deras ögon.

Flickornas situation förvärrades. Utöver misshandeln utestängdes de från kök och matrum, kylskåpet flyttades till ett låst rum och de fick knappast någon mat.

De är nu omhändertagna och placerade i fosterhem.

Rättegången mot pappan inleds om en vecka.

Ewa Tures/TT