USA:s Högsta domstol tar upp Guantanamo-fall

24-årige svensken ingår inte i gruppen

Foto: AP/Tomas van Houtryve
Drygt 600 personer hålls fångna på Guantanamobasen på Kuba med hänvisning till kriget mot terrorismen. Nästa år ska USA:s Högsta domstol avgöra lagligheten att hålla personer fängslade på basen.
NYHETER

WASHINGTON/STOCKHOLM

USA:s Högsta domstol avgör nästa år om det är lagligt att hålla utländska fångar på Guantanamobasen på Kuba.

Den 24-årige svensk som hålls inspärrad på basen är inte bland dem som får sitt fall prövat.

Beslutet kom på måndagen, sedan flera fångars advokater lämnat in en framställan till Högsta domstolen i Washington.

Domstolen ska bland annat ta upp fall som rör två brittiska medborgare, två australier och tolv kuwaitier, skrev Reuters. Den 24-årige svensk som hålls fängslad på basen finns inte bland fallen.

-Nej, framställan till Högsta domstolen är inget jag kände till, sade advokat Peter Althin, juridiskt ombud för 24-åringens far, till TT på måndagseftermiddagen.

-Det är inget samarbete (mellan jurister från olika länder) som vi har varit involverade i, men vi kommer att följa det med intresse och se om det har bäring för vår svensk.

Vill driva svenskens fall vidare

Enligt Althin kommer den så kallade Guantanamogruppen, som driver svenskens fall, att träffas i veckan och ta ställning till vad som blir nästa steg. Althin säger sig vara villig att ta även 24-åringens fall till Högsta domstolen.

-Absolut. Om någon får framgång är det klart att vi vill försöka, säger han.

USA håller drygt 600 fångar från 42 länder på Kuba inom ramarna för kriget mot terrorismen. De flesta beskrivs som talibaner som greps under Afghanistan-kriget hösten 2001. USA har kringgått internationell rätt bland annat genom att kalla fångarna ''olagliga stridande'' och inte krigsfångar. Det internationella samfundet inklusive Sveriges regering har riktat skarp kritik mot USA för förfarandet.

Frihetsberövad under två år

Den 24-årige svensken tillfångatogs i december 2001 i Pakistan misstänkt för samröre med terrorister i Afghanistan. Han har sedan dess suttit inspärrad på Guantanamobasen utan att formellt anklagas för något brott. Förhör och inhämtning av underrättelseuppgifter uppges pågå på basen.

Måndagens beslut innebär att Högsta domstolen ska avgöra om amerikanska domstolar har rätt att pröva om det är lagligt att hålla personer fängslade på det sätt som sker på basen. Hittills har regeringen med hänvisning till kriget mot terrorismen förnekat domstolarnas rätt att ta upp Guantanamo-fångarnas belägenhet.

Fallen tas upp nästa år och domstolen ska ta beslut i slutet av juni.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM