Schyman kan åtalas för uppsåtligt skattebrott

Foto: peter wennman
Riksåklagaren ska ta reda på om Gudrun Schyman gjort sig skyldig till skattebrott när hon gjorde avdrag för utgifter på 70.000 kronor i sin deklaration.
NYHETER

Gudrun Schymans skatteaffärer blir nu ett fall för Riksåklagaren, RÅ.

Misstankarna handlar inte längre om grov oaktsamhet utan om uppsåtligt skattebrott, rapporterar Aktuellt.

För en och en halv vecka sedan erkände den förra vänsterpartiledaren Gudrun Schyman grov oaktsamhet. Därför slapp hon åtal och rättegång och kom undan med böter. Ekobrottsmyndigheten kunde inte bevisa att Schyman fuskat medvetet.

Men nu vill Riksåklagaren ta upp fallet till granskning. På måndagen hamnade fallet på RÅ:s bord, avslöjar Aktuellt.

Andra betalade, Gudrun drog av

Felaktigheterna i Schymans deklaration uppgår till 70.000 kronor. Det rör sig om avdrag för utgifter hon inte själv lagt ut pengar för. Istället har Vänsterpartiet eller Riksdagen betalat för bland annat resor, hotellkostnader, hyrbilar och taxikvitton.

Riksåklagaren ska ta reda på om det var medvetet Schyman gjorde avdragen. I sådant fall kan hon ha gjort sig skyldig till uppsåtligt skattebrott eller grovt oaktsamt skattebrott, enligt Aktuellt.

Återkommande slarv?

Aktuellt har varit i kontakt med Sven-Olof Lodin, professor i skatterätt. Han välkomnar RÅ:s granskning.

– Om man nu ett år råkar få sina kostnader täckta men ändå begär avdrag så kan det naturligtvis vara slarv. Men om man gör så år efter år så är det väl svårt att tänka sig att någon gör det utav rent slarv, säger Lodin till Aktuellt.

Riksåklagaren har begärt in Schymans akt inom ramen för myndighetens vanliga tillsynsverksamhet.

Malin Ekmark