Misstänkt storfiffel i kommunalt bolag

Stokabs gamla ledning polisanmäls

NYHETER

Miljonersättningar till bolagets tidigare vd, 110 miljoner kronor som försvunnit på ett oförklarligt sätt. 500 000 i lön till en tjänstledig vd.

Det är några av de allvarliga missförhållandena som uppdagats i Stockholms stads bredbandsbolag, Stokab.

På måndagen presenterades en tredje revisionsrapport om Stockholms stads bredbandsbolag, Stokab. Stadens revisorer ger den förra ledningen för Stokab mycket allvarligt kritik.

– Det här är det värsta jag sett under mina tolv år som chef för revisionen, säger stadsrevisor Lars-Erik Kalles till Ekot.

Vd begick många fel

En stor del av felen som upptäckts i revisionerna ska den tidigare vd:n ha begått.

I strid med gällande regler har han tagit emot över 500.000 kronor i lön under en tiomånadersperiod då han var sjukskriven.

Han har också tagit emot pensionsersättningar på nästan fem miljoner kronor. Pensionen var i strid med Stockholms stads policy, skriver Dagens Industri.

Skärgårdshus för 5,8 milj

I revisionsrapporten hävdar man att koncernledningen lämnat vilseledande information om bolagets ekonomiska situation.

Stockholms finansborgarråd Annika Billström säger till DI:

– Budgeten bygger på helt fel information. Det har visat sig att bolaget kommer att visa ett underskott på 50 miljoner kronor i år, i stället för den vinst på 60 miljoner kronor som vi hade räknat med.

Revisorerna har också hittat felaktiga bilersättningar, representationsresor och ett mystiskt ”teknikhus”.

Huset byggdes i exklusiva Sandhamn i Stockholms skärgård. Bygget godkändes av den tidigare vd:n. Stokab stod för kostnaden, 5,8 miljoner, skriver DI. Men vilken koppling huset har till Stokabs verksamhet är oklart. Enligt Ekot skulle det fritidsliknande huset användas för att förvara en del elektronisk utrustning.

Den tidigare vd:n har redan lämnat bolaget och ytterligare tre i bolagets ledning kommer att bli av med jobbet. Dessutom polisanmäler Stockholms stad ledningen för Stokab.

Malin Ekmark