Kyrkoanställd plågade flickor

Advokat: Han skulle driva ut onda krafter

NYHETER

I tre års tid misshandlades flickorna och fick så lite mat att de blev undernärda.

Sprit, olivolja och ingefära droppades i deras ögon. De onda andarna skulle drivas ut till varje pris.

Nästa vecka börjar rättegången mot den 45-årige kyrkomannen.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Lämnades i en källare Här hittades flickorna i ett fönsterlöst källarutrymme av två socialsekreterare förra året. "Flickorna säger att pappan ville driva ut onda krafter. De blev anklagade för häxeri", säger Elisabeth Fritz, advokat.

Den åtalade mannen är pappa till två av flickorna och morbror till den tredje. Mannen är sedan tio år anställd av Svenska kyrkan.

Systrarna är 11 och 13 år gamla, deras kusin är 13 år.

En höstdag förra året hittades flickorna i ett fönsterlöst källarutrymme i Stockholmsområdet, skriver nyhetsbyrån TT som tagit del av förundersökningen.

Flickorna släppte in två socialsekreterare efter övertalning. De var undernärda och stammade kraftigt. I kylskåpet fanns två orensade fiskar och en kyckling.

Pappan hade lämnat flickorna i källarutrymmet medan han besökte sitt hemland.

Källare utan fönster

- Det stämmer att han lämnade flickorna när han åkte hem, men han var säker på att han ordnat med tillsyn och lämnat tillräckligt med pengar, säger 45-åringens advokat Björn Törnell till Aftonbladet.

- Och det handlar inte om en källare utan om en övernattningslägenhet som kyrkan disponerar och som han fick låna när han separerade.

Mannen nekar till brottet han är åtalad för - misshandel.

- Han använde inget våld mot flickorna och har inte hållit på med någon djävulsutdrivning. Han har bott i Sverige länge och arbetat i en kyrka här i tio år.

Flickornas version är en helt annan.

- Barnen har varit utsatta för misshandel i många år, säger deras målsägarbiträde, advokat Elisabeth Fritz.

Under utredningen började flickorna berätta hur deras liv gestaltat sig de senaste åren.

Pappan och hans nya kvinna började - när de fick ett gemensamt barn 1999 - skylla allt ont som hände på de tre flickorna. 45-åringen ansåg att de var besatta av onda andar.

- Flickorna säger att han ville driva ut de onda krafterna. De blev alltså anklagade för häxeri. Alla tre har anklagats för att vara besatta av onda andar, säger Elisabeth Fritz.

Slog dem med bältet

- Det här har upplevts väldigt starkt av flickorna. I perioder har de trott på de vuxna i sin omgivning. De var utsatta, utlämnade och så otroligt ensamma.

Pappan sparkade och örfilade flickorna, han slog dem med bälten och sopborstar.

Men det hjälpte inte. Då tog han med sig flickorna till Kongo där en kyrka skulle driva ut andarna. Flickorna lades på lakan på marken medan församlingen utförde rituella danser kring dem.

Sprit och ingefära hälldes i deras ögon. När de kom hem till Sverige droppade pappan, efter att ha rådgjort med en bekant, olivolja i flickornas ögon.

De fick allt mindre mat och tilläts inte att vistas i köket.

Flickorna är omhändertagna och bor nu i fosterhem.

- De mår dåligt, men de mår betydligt bättre än när de bodde hemma, säger Elisabeth Fritz.

Rättegången mot 45-åringen börjar på måndag.

Vanligare att barn anklagas för häxeri

Jens Kärrman, Zendry Svärdkrona