Vattenfalls vildsvinjakt kan vara en muta

Kunder flygs i chartrat plan till Tyskland

NYHETER

Statliga Vattenfall bjuder varje år kunder och styrelseledamöter på vildsvinsjakt i Tyskland.

Tillsammans med vd Lars G Josefsson åker gästerna med ett specialchartrat plan från Bromma flygplats.

Jaktresorna kan vara frågan om mutbrott.

Foto: STEFAN MATTSSON
Bjudjakt Vattenfall bjuder kunder på vildsvinsjakt. Detta kan vara fråga om mutbrott enligt experter.

Det statliga energibolaget Vattenfall gör rekordvinster tack vare det höga elpriset. Under årets första nio månader tjänade bolaget 8,9 miljarder kronor - nästan en miljard i månaden.

Men som vanlig kund får du ingen återbäring.

Investerar

- Vinsten kommer att användas till investeringar och underhåll, sa Vattenfalls vd Lars G Josefsson till Aftonbladet för några dagar sedan.

Men bolaget behandlar inte alla kunder lika. Dagens Nyheter avslöjar i dag att ett fåtal större kunder och vissa styrelseledamöter varje år får åka på jaktresa till staden Cottbus i östra Tyskland.

Vattenfall vill varken uppge vem som deltagit eller hur de betalat för sig. Men enligt DN har vissa deltagare blivit bjudna på hela arrangemanget.

"Kundarrangemang"

- För i år gäller att alla som åker med utan att ha ett uppdrag för Vattenfall får betala för själva resan, sådana är våra regler, säger Vattenfalls informationsdirektör Knut Leman till DN.

Styrelsen har inte blivit informerad om jaktresorna, men ordföranden Dag Klackenberg anser inte att det är en styrelsefråga.

- Det här är ett vanligt kundarrangemang, säger han till DN.

Torbjörn Lindhe, chef på Institutet mot mutor, är tveksam till representationsjakten.

- Det här ligger verkligen i gråzonen. Det kan mycket väl vara så att det är en mutsituation för vissa personer att delta, säger Torbjörn Lindhe till DN.

Gunnar Svensson