Stokabs teknikbod kostade 5 miljoner

Annika Billström: Det här är det värsta jag varit med om

1 av 2 | Foto: jonas bilberg
174 kvadratmeter Stokab skulle bygga en teknikbod i Sandhamn. Resultatet blev en byggnad på 174 kvadratmeter med fritidsdel, kök och badrum. Nu har hela härvan polisanmälts och fyra personer sagts upp.
NYHETER

Ledningen i kommunala bredbandsbolaget Stokab kallade miljonbygget i Sandhamn för en "teknikbod". Byggnaden har en fritidsdel, kök och badrum.

Revisionsrapporten om Stokab överlämnas nu till polisen och fyra personer i Stokabs ledning fick lämna sina jobb i går.

- Det här är det värsta jag varit med om. Sandhamnshuset kan inte motiveras av bolagets verksamhet, säger finansborgarrådet Annika Billström (s).

I går offentliggjordes tredje revisionsrapporten om Stokab där allvarliga missförhållanden beskrivs som rör den tidigare företagsledningen. Rapportens huvudperson är Stokabs förre vd som tvingades lämna sin post i våras.

Under sin tjänstledighet mellan augusti 2002 och maj i år arbetade han som vd i bolaget Hulvent som installerade sjökabel mellan Gotland och Baltikum och utförde bottenundersökningar. Revisorerna kritiserar avtalen mellan Stokab och Hulvent och pekar på att kommunstyrelsen inte fick yttra sig innan Stokabs styrelse beslutade om projekt Gotlandskabeln. Revisorerna anser även att Stokab inte har kompetens att utföra bottenundersökningar.

Pension: 5 miljoner

Utöver detta anses den förre vd:ns pensionsförmåner på 5 miljoner kronor samt reseräkningar på 104 000 kronor som ytterst tveksamma.

Det råder även frågetecken kring Stokabs bygge i Sandhamn. Dåvarande bolagsledningen informerade inte styrelsen om investeringen på 5,8 miljoner, i stället talades det om att bygga en "teknikbod". Resultatet blev en byggnad med standard som ett fritidshus. Övre- och bottenplanet på 52 kvadratmeter har kök och badrum. I källarplanet på 122 kvadratmeter finns teknikdelen samt en fritidsdel. Arrendekontraktet på 25 år och bygglovshandlingarna undertecknades av den förre vd:n.

50 miljoner minus

Stokabs tillförordnade vd Staffan Lundgren begriper inte varför huset byggdes så stort och jämför med bolagets teknikbod på Utö där all teknik ryms på 25 kvadratmeter.

Revisorerna anklagar även förra ledningen för att ha vilselett styrelsen genom att lämna osanna uppgifter om bolagets ekonomiska läge.

- Det talades om ett resultat på 60 miljoner kronor i år, nu visar det sig vara ett underskott på 50 miljoner kronor, säger Annika Billström.

Politikerna i Stockholms stad utesluter inte att brott begåtts inom Stokab. Fyra personer i Stokabs ledning fick lämna sina jobb i går, bland annat för att inte kunna anklagas för att ha rensat bort bevis från sina datorer.

- Polisen får avgöra om någon gjort sig skyldig till brott, i så fall handlar det i första hand om trolöshet mot huvudman, säger Annika Billström.

Kommunalt bolag

Åsa Hansson