al-Qaida erkänner saudiskt terrordåd

"Vi slog till mot Muhaya-området"

NYHETER

Det var al-Qaida som låg bakom helgens terrordåd i Saudiarabien då 17 människor dödades.

Det erkänner en talesman för terrororganisationen i ett mejl till en arabisk tidning.

Samtidigt säger USA att man gripit 20 misstänkta al-Qaida-medlemmar i Irak.

Foto: AP
17 personer dödades vid sprängdådet i Riyad.

"Vi slog till mot Muhaya-området" står det i det mejl den London-baserade arbiska tidningen al-Majalla fick sent på måndagen, uppger AP. Mejlet kom från Abu Mohammed al-Ablaj, en talesman för al-Qaida.

Det var på lördagskvällen som en kraftig självmordsbomb exploderade i det lugna villaområdet Muhaya i Saudiarabiens huvudstad Riyad. 17 människor - var av flera barn - dog i terrorattentatet och hundratals skadades.

Saudiarabien och USA har redan beskyllt al-Qaida för att ligga bakom sprängdådet, men ingen grupp har förrän nu tagit på sig ansvaret för attnetatet, rapporterar AP.

Varnade för terrordådet i maj

Mejlet tog även upp kritiken mot att lördagens attack dödade araber och muslimer istället för amerikaner. al-Qaida anser "att arbeta med amerikaner och umgås med dem" också är förbjudet, skriver al-Ablaj. Det rättfärdigar därmed, enligt al-Qaida, attentatet mot det arabiska bostadskvarteret.

al-Ablaj har skickat mejl till tidningen al-Majalla vid flera tillfällen det senaste året. Han varnade bland annat för att terrornätverket förberedde sprängattentat mot amerikanska posteringar i Irak strax innan den senaste tidens rad av attacker. Dagen innan terrorattentatet den 12 maj i Riyad kom också ett mejl från al-Ablaj där han varnade för attacken.

20 gripna i Irak

På tisdagen meddelade även en amerikansk befälhavare i Irak att man gripit 20 personer i landet misstänkta för att ha haft samröre med al-Qaida.

USA har tidigare uttryckt misstankar om att utlänningar, bland annat al-Qaida-medlemmar, tagit sig in i Irak för att bekämpa de amerikanska styrkorna.

Tidigare artiklar:

Åsa Asplid