Tusentals kan ha fått smittat blod

Tidigare dödliga sjukdomar nu behandlingsbara

NYHETER

Tusentals svenskar kan ha smittats med hepatit C-viruset när de fått blod från svenska sjukhus.

Flera dödliga sjukdomar orsakas av smittan och fram till för ett par år sedan fanns ingen behandling mot viruset.

Socialstyrelsen överväger nu att kontakta samtliga barn som fick blod någon gång under 1980-talet.

Maria Andersson dog 22 år gammal på grund av hepatitsmittat blod hon fått vid en hjärtoperation 1985, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Tusentals svenskar riskerar att gå samma öde till mötes.

- Om jag bara ser till mitt område så rör det sig om i landet fem, sex tusen patienter. Men det är ju mångdubbelt fler patienter som före 1990 eller 1992 erhöll blod förstås. Det är ju hundratusentals patienter egentligen, säger Jan Sunnergård, chef för barnhjärtsjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Ekot.

Ingen behandling mot smittan

Fram till 1990 fanns det inget säkert test som visade om blod var smittat med hepatit C. Det innebär att hundratusentals svenskar som fått blod från svenska sjukhus innan 1990 kan ha smittats med viruset.

Då det nya testet togs i bruk diskuterades även om man skulle kontakta samtliga personer som riskerade att ha blivit smittade. Eftersom det ändå inte fanns någon behandling mot smittan avstod man dock från att tala om vilken risk patienterna varit utsatta för.

Sedan ett par år tillbaka finns däremot en fungerande behandling mot hepatit C.

Kräver direktiv från myndigheter

På Sahlgrenska sjukhuset har man därför börjat diskutera om man ska kontakta de patienter som kan vara drabbade. Det är dock ett dyrt projekt och sjukhuset kräver därför direktiv för hur man ska agera i frågan från ansvariga myndigheter.

Peet Tüll, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, har ännu inte tagit ställning till vad som bör göras i frågan.

– Det man kan diskutera, det är om man de facto ska gå in och vara mer aktiv när det gäller de yngre som fick blod på slutet av 1980-talet, säger han till Ekot.

Socialstyrelsen diskuterar just nu ämnet.

Hepatit C

Åsa Asplid