Ny smäll för Intrum Justitia

NYHETER

Tillståndet för inkassobolaget Intrum Justitia är värre än befarat.

Förutom de 80 miljoner kronor som saknas sedan tidigare kommer redovisningsskandalen i England att kosta bolaget ytterligare 152 miljoner kronor.

-Det är en förbannad oreda. Det har varit bristande fokus på kontroll, stor personalomsättning och bristande kompetens, säger vd Jan Roxendal.

I somras meddelade bolaget att 80 miljoner kronor saknades i den brittiska verksamheten, och genom sin utredning har bolaget nu funnit bevis för att orsaken är redovisningsfusk.

Därför överväger företagsledningen att driva ärendet vidare i domstol. Och de som framför allt utpekas är den tidigare Englandschefen och hans finanschef.

-Vi har hittat bevis för att det funnits medvetna felbokningar under en längre tid, säger Roxendal, som inte vill säga om fler personer misstänks.

Fler brister

Men även andra brister i den brittiska verksamheten har upptäckts. Bland annat har bolaget fått in för mycket pengar genom felaktiga inbetalningar, och därför tvingas Intrum Justitia reservera ytterligare 104 miljoner kronor för att ersätta kunder som kommit till skada.

Till det kommer kostnaderna för utredningen, som sysselsatt 100 personer, och som blivit större än väntat.

Av utredningen framgår dessutom att felaktigheterna pågått under flera år, vilket kan skapa problem för Industri Kapital, som satte bolaget på börsen sommaren 2002. I prospektet till aktieägarna sades ingenting om problemen, som då ännu inte kommit fram i ljuset.

Oklart om skadestånd

Intrum Justitias styrelseordförande Bo Ingemarson kan inte bedöma om felaktigheterna kommer att leda till krav på skadestånd från aktieägare.

-Men inga sådana krav har blivit kända. Inför introduktionen vidtog vi alla de åtgärder man kan begära, säger han.

De flesta av Intrum Justitias storägare avböjde på tisdagen att kommentera frågan. Men en av dem, Lannebo Fonder, är nöjd med dagens besked.

-Nu går det att få ett grepp om den engelska verksamheten. Visst är det är trist och olyckligt det som hänt, men för oss gäller det framför allt att titta på bolagets intjäningsförmåga framöver, säger Göran Espelund, vd för Lannebo Fonder.

Lannebo tecknade inga aktier i samband med börsintroduktionen, men har sedan dess köpt på sig 2,1 procent av kapital och röster.

De flesta tycks göra samma bedömning som Lannebo och aktien steg under tisdagen, efter att bolaget också lämnat en kvartalsrapport som justerat för England visat en klart bättre rörelsevinst.

Tills vidare får dock bolaget finna sig i en fortsatt tillvaro på börsens observationslista.

-Vi kommer att ta del av den fullständiga rapporten och utvärdera den. När vi gjort det kommer vi att ta ställning till när bolaget ska flyttas tillbaka till den ordinarie listan, säger Anders Ackebo, noteringsansvarig på Stockholmsbörsen.

Till grund för beslutet ligger även den utredning som börsen själv gör, och beslutet kan vara klart om ett par veckor, tror Ackebo.

Magnus Persson/TT