Berusad flygbesättning stoppades

NYHETER

GARDERMOEN

Kaptenen, styrmannen och en purser var fulla.

British Airways flygning från Oslo till London på tisdagsmorgonen fick ställas in.

Efter ett telefontips från en anställd vid British Airways ryckte polisen ut till flygplatsen Gardermoen utanför Oslo, där besättningen höll på att göra planet klart för avgång.

Hela besättningen på sju personer alkoholtestades och tre av dem visade sig vara berusade, skrev Romerikes Blad i sin nätupplaga.

Det lär för övrigt ha synts på långt håll. De tre nekade dock till att ha druckit någon alkohol under de senaste åtta timmarna före avgången.

-Vi har tagit blodprov på dem och kommer att förhöra dem under dagens lopp, sade vakthavande befäl vid Gardermoens polisstation.

Försatta på fri fot

Eftersom de tre besättningsmedlemmarna krävde tillgång till advokater kom inte förhören i gång förrän under eftermiddagen. De tre försattes därefter på fri fot och fick tillåtelse att resa hem.

Det uppges vara första gången i flygplatsens historia som en flygplansbesättning ertappats med fylleri.

Den 50-årige kaptenen, 26-årige styrmannen och den 48-åriga pursern är alla brittiska medborgare.

En talesman för British Airways sade att företaget har nolltolerans beträffande alkohol i samband med tjänstgöring och avvaktar resultatet av blodprovet.

Flertalet av de 55 passagerarna fick ta sig till London med ett SAS-plan.

Greps med 0,56 promille

I slutet av januari i år greps en pilot vid British Airways på Arlanda flygplats med 0,56 promille alkohol i blodet. Han greps i cockpit på ett passagerarplan på väg till London strax innan det skulle starta. Flygpersonal hade slagit larm sedan de uppfattat att han uppträdde berusat. Mannen avskedades senare, men något åtal väcktes aldrig.

Strax före jul i fjol höll två onyktra piloter från Lufthansa på att starta från Helsingfors till Frankfurt med 120 passagerare ombord. De stoppades sedan den övriga besättningen slagit larm.

Prover visade att piloterna hade druckit alkohol, men hur mycket har inte avslöjats. Även de blev av med sina jobb.

I oktober 2000 stängde British Airways av elva piloter och tre ur kabinpersonalen eftersom de varit alkoholpåverkade omedelbart före en flygning. Uppgifterna om att personalen druckit avslöjades av en tv-dokumentär.

T-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM