Problemet fanns redan på 70-talet

NYHETER

Den systematiska korruptionen inom Systembolaget har funnits i flera årtionden.

- På 70-talet var det vinagenter som smörade, säger en före detta butikschef.

Uppgifterna bekräftas av förre Systembolagschefen Gabriel Romanus.

Gabriel Romanus.

- Jag hörde talas om agenter som ville bjuda butikschefer på studieresor och liknande, den typen av uppvaktning har alltid funnits, även före min tid, säger Gabriel Romanus, 64, som satt som vd för Systembolaget i 17 år, mellan 1982 och 1999, då Anitra Steen efterträdde honom.

När Sverige gick med i EU vid mitten av 1990-talet avreglerades det svenska alkoholimportmonopolet. Fler leverantörer fick möjlighet att arbeta på den svenska marknaden - men Systembolaget bestod.

"Rykten har alltid gått"

Under 1970- och 80-talen och 90-talets första hälft hade agenterna den roll som dagens leverantörer nu tagit. De drog sig inte heller för att påverka butikscheferna och sortimentet.

- Det kunde handla om allt från relativt enkla varuprovningar till lyxiga resor runt om i världen, säger en källa.

- Det kunde hända att man fick en flaska, eller någon kartong eller back av något slag, säger en annan.

Motprestationen var då som nu en bra exponering i butiken.

Systembolagets förre vd Gabriel Romanus är inte överraskad av dagens avslöjanden inom Systembolaget.

- Rykten har alltid gått, men jag trodde inte det var i den här omfattningen. Men att bevisa att ryktena varit sanna har sällan gått, säger han.

Cheferna fick sparken

För sex år sedan avslöjades dock att åtta butikschefer i Stockholm följt med på en resa till Tjeckien - bekostad av ett bryggeri. Resan hade vissa studieinslag, men resa, uppehälle, mat och dryck var gratis.

Gabriel Romanus polisanmälde cheferna - och gav dem sparken.

- Det gick inte att fälla dem för mutbrott i en rättegång, åklagaren lade ner utredningen. Personalen nekade och sa att de planerat att betala men att betalningen försenats. De fick sparken för att de brutit mot våra interna regler. Ingen av dem hade sagt till sina chefer att de reste till Tjeckien.

Lennart Håård, Petter Ovander