Flygkaptenen togs för fylleri

British Airways plan fick inte lyfta - tre i personalen stank sprit

NYHETER

Kaptenen, styrmannen och en purser stank sprit när de kom ombord på flygplanet.

Kabinpersonalen slog larm och flyget från Oslo i går morse fick ställas in.

På onsdagen stängdes de tre av från sitt jobb tills man utrett händelsen vidare.

Foto: GETTY IMAGES/PRB
Flygplan från British Airways har varit inblandade i flera incidenter.

De tre British Airways-anställda som misstänks för att ha varit berusade på jobbet anlände på onsdagen till Storbritannien.

En talesman för flygbolaget meddelade till Reuters att man tills vidare stängt av de tre från allt arbete. Han underströk dessutom att BA har nolltolerans vad gäller alkohol på jobbet.

Den 50-årige kaptenen, 26-årige styrmannen och 48-åriga pursern ingick i besättningen på British Airways flight 761 som skulle gå från Gardermoen till London klockan 07.45 i går morse. British Airways ställde in flygningen på grund av sjukdom.

Men vad norska VG erfar berodde det egentligen på alkoholtestens positiva utslag.

Syntes lång väg

Efter ett tips ryckte polisen ut och gick ombord på planet för att låta samtliga sju i besättningen blåsa. Det syntes lång väg att just de tre i personalen var berusade.

De tre besättningsmedlemmarna, alla brittiska medborgare, har i polisförhör berättat att de inte druckit alkohol åtta timmar före avgång. De har nu återvänt till England för att invänta blodprovsresultaten som beräknas vara klara inom tre veckor.

Flertalet av de 55 passagerarna fick ta sig till London med ett annat, svenskt flygplan.

Stank alkohol

Detta är inte första gången som British Airways hamnar i alkoholtrubbel.

Senast i januari stoppades en av deras piloter på Arlanda på grund av att han luktade alkohol. Flyget skulle gå vid halv nio-tiden på morgonen men passagerarna fick vänta i tre timmar tills en ny, nykter kapten kom på plats.

Men den svenska besättningspersonalen sköter sig bra.

Inga problem

- Vi har inga alkoholproblem inom svensk luftfart. Det har endast varit ett par enstaka fall inom privatflyget de senaste 25 åren, säger flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll på Luftfartsinspektionen.

Susanne Nylén, Åsa Asplid