Rånaren gav sig på fel kille

Löparen Tobias sprang ifatt knivmannen och fick honom gripen

NYHETER

MALMÖ

Tobias Andersson, 30, hade just kommit fram till bankkassörskan när han kände en kall kniv tryckas mot sin strupe. Bakom honom stod en rånare och skrek efter pengar.

- Men han valde fel kille, säger Tobias Andersson som är gammal svensk rekordhållare i medeldistanslöpning. Efter rånet sprang jag ifatt honom.

Foto: PATRICK PERSSON
SATTE FULL FART Tobias Andersson är gammal medelsdistanslöpare och när han blev utsatt för ett rån i går eftermiddag tog han snabbt upp jakten på rånaren. Efter 800 meter - Tobias paraddistans - kroknade rånaren och kunde gripas av polis.

Klockan närmade sig tre i går eftermiddag när Tobias Andersson gick in på Föreningssparbanken på Regementsgatan i Malmö. Utanför fönstret såg han en skum typ som stod och glodde in i banken, men tänkte inte så mycket på det.

Kniv mot strupen

Några minuter senare hade rånaren smugit sig upp bakom honom och tryckte en stor kniv mot hans strupe.

- Först trodde jag det var ett skämt. Men i och med att han hela tiden skrek efter pengar fattade jag allvaret. Jag insåg att han faktiskt kunde skära halsen av mig där han stod och darrade.

Efter någon minut rafsade en kassörska ner lite sedlar i en plastpåse.

Kände ilskan

När rånaren fått påsen släppte han Tobias Andersson och sprang ut på gatan. Ett par kassörskor sprang efter för att se åt vilket håll han försvann.

- Då släppte skräcken och jag kände hur arg jag var. Så jag sprang efter honom, berättar Tobias Andersson.

En av de bästa

Vad rånaren inte visste var att Tobias Andersson fram till för några år sedan var en av Sverige bästa medeldistanslöpare med flera SM-guld och svenskt rekord på meritlistan. Hans paradsträcka var 800 meter.

Rånaren korsade gatan, sprang genom Kronprinsens köpcenter och ut vid Hästhagens idrottsplats.

- Efter ungefär 800 meter tog han slut och jag var ifatt honom, säger Tobias Andersson.

Väktare med i jakten

Några timmar efter dramat kan han kosta på sig ett litet leende när han konstaterar hur långt rånaren sprang.

Under hela jakten skrek Tobias Andersson att det var en bankrånare han jagade, så när de passerade köpcentret tog två väktare också upp jakten.

Rånaren gav upp

På cykelbanan mittemot idrottsplatsen vände sig rånaren om och började vifta med kniven.

Men när han såg att han var omringad slängde han sitt rånarvapen ifrån sig och gav upp.

Någon minut senare var polisen på plats och kunde gripa den 41-årige rånaren. Han är inte känd av polisen sedan tidigare, men sitter nu anhållen.

Ingrid Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM