Flygplansmat - ett lyft för äldre

Trendig meny gör dem pigga och friska

NYHETER

Ruccolasallad, kyckling i olivsky och vaniljpannacotta.

Här serveras de äldre "ny" mat för att stävja undernäringen och öka trivseln.

- Maten kommer i flygplansbyttor så jag brukar fråga "vart ska vi resa i dag?" säger Ingrid Iverson, 83.

Foto: URBAN ANDERSSON
modern mat "Det är inga jättestora portioner men man blir mätt", säger Ingrid Iverson, 83, om den nya maten som fått patienterna att äta 20 procent mer. I dag är det köttbullar - med en italiensk tomat- och mozarellasallad som förrätt.

Det låter som menyn på en trendig kvarterskrog men är en ny matidé för äldre och sjuka.

Sedan några månader serveras drygt 300 personer vid Ersta sjuk- och ålderdomshem i Stockholm rätter som utarbetats av mag- och tarmläkare, dietister och gastronomisk expertis. Maten ska vara mer näringsrik, mer varierad och mer aptitlig.

"Herrarna vill ha tyngre mat"

I dag uppges nästan var tredje patient i vård och äldreomsorg lida av undernäring. Det leder till längre vårdtider, ökat lidande och ökad dödlighet.

- Vi har försökt att titta på helheten, från hur det är dukat till hur maten transporteras, säger Olle Ljungqvist på Ersta sjukhus.

Den nya maten lagas av en cateringfirma som också levererar mat till olika flygbolag.

Ingrid Iverson bor på ålderdomshemmet med sin man Yngve, 90, sedan i våras. Hon är glad i den modernare maten men berättar att det också varit en del klagomål i matsalen.

- Jag tycker det är bra att dietisterna har satt ihop näringsrik mat. Det är mest herrarna som vill ha tillbaka den tyngre husmanskosten. Och så tycker de att kakan efter middagen inte är någon riktig efterrätt. De vill ha kräm med mjölk och soppa och sådant.

Nu äter patienterna mer

Enligt Thorbjörn Larsson, direktör för Ersta diakonisällskap, har konceptet lyckats.

- Den första undersökningen vi gjort visar att patienterna äter 20 procent mer i dag.

Thorbjörn Larsson tror att fler äldreboenden enkelt skulle kunna förbättra sin mat, utan att behöva öka kostnaderna.

- Det handlar om att engagera sig och att inse att gamla inte bara äter bruna bönor utan också kan uppskatta en mozzarellasallad.

På veckans matsedel: Mejramkorv, marinerad paprika, tiramisù

Britt Peruzzi