Victoria vann över ryktena

De tyska skvallertidningarna: Vi har ljugit om kronprinsessan

1 av 3 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Nu ska kronprinsesan Victoria få en ursäkt.
NYHETER

FRANKENTHAL

"Vi har ljugit. Därför ber vi kronprinsessan Victoria om ursäkt."

Ytterligare två tyska skvallertidningar tvingades i går att krypa till korset i Victorias framgångsrika rättskampanj.

- Vi beslutar senare om vi ska kräva skadestånd, men dementierna svider. Det är en början, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Civilprocessen i går i domstolen i Frankenthal, en mil norr om Ludwigshafen, blev en kamp om centimeter - storleken på dementierna som tidningarna Woche der Frau och Die Neue Frau skulle tvingas införa på förstasidorna.

Die Neue Frau påstod tidigare i år att kungen skänkt en "kärleksö" i Östersjön till sin dotter Victoria. En uppgift som helt saknade sanningshalt och som tidningen fått krypa till korset för.

Fem veckor senare basunerade Woche der Frau på sin förstasida ut "avslöjandet" att Victoria skulle gifta sig med prins Nikolaos av Grekland.

Kräver jättedementi

Kronprinsessan Victorias ombud, den tyske stjärnadvokaten Matthias Prinz, krävde att de båda tidningarna skulle införa 14 centimeter höga dementier direkt under tidningarnas namn på förstasidorna.

Rüdiger Dienst, som representerade förlaget Klambt som ger ut de båda tidningarna, skruvade på sig och överlade med sin advokat.

Artiklarna var osanna

Domaren Owe Kneibert, i traditionell svart rättsdräkt, erbjöd parterna kompromissbudet 10 centimeter.

Innan Matthias Prinz och Rüdiger Dienst inledde enskilda förhandlingar om en förlikning frågade domare Kneibert med ett leende:

- Vill herrarna låna min linjal?

Den halvtimmeslånga förhandlingen slutade med att Klambt Verlag vek sig för kronprinsessans krav.

Tidningarnas ett par hundra tusen läsare kommer att mötas av 10x8 centimeter stora rutor på förstasidan där det står att deras artiklar bara var osanna och att de ber om ursäkt för det.

Rüdiger Dienst var trots det nöjd med förhandlingarna.

- Vi publicerar inte det som inte är sant, men ibland kan det ske misstag. Vi ska förbättra våra rutiner, men det här innebär inte att vi slutar skriva om svenska kungahuset.

Vill ha skadestånd

Matthias Prinz var mycket nöjd med förlikningen.

- Vi kom hit för att få ett tydligt genmäle. Förutom det får vi också en dementi. Men om det här ska få en preventiv effekt måste tidningarna också tvingas betala skadestånd. Annars fortsätter de bara att tjäna pengar på att publicera lögner, säger han.

Matthias Prinz har nu lyckats tvinga sex tyska skvallertidningar att be Victoria om ursäkt på förstasidan. Processen går nu vidare mot ytterligare fyra tidningar.

Per-Ola Ohlsson