På gravstenen: Okänd flicka

Här ska den mördade babyn begravas utan namn - om inte mamman hör av sig inom 14 dagar

NYHETER

Här, vid Kungsängens kyrka, ska den lilla mördade babyn begravas, utan namn.

"Okänd flicka" kommer det att stå på hennes gravsten.

Om inte mamman hör av sig inom 14 dagar.

- Det känns frustrerande, men hon måste få en begravning, säger kriminalinspektör Sture Olofsson som i snart ett år har försökt lösa fallet.

I elva månader har kriminalinspektör Sture Olofsson letat efter flickans mamma. Nu vädjar han en sista gång före begravningen vid Kungsängens kyrka: "Hör av dig".

Skymningen sänker sig över den gamla kyrkogården vid Kungsängens kyrka, nordväst om Stockholm.

Vid flera gravar, smyckade med granris och ljung, fladdrar ljuslågorna i gravljusen.

Här ska den lilla okända flickan, som levde när hon föddes men någon gång under sitt första levnadsdygn bragtes om livet, få vila till sist.

Bredvid två andra små barns gravar på kyrkogården finns en tom plats.

Begravs utan namn

Där ska hon jordfästas efter begravningsceremonin den 27 november.

Men till skillnad från de andra barnen har hon inget namn, ingen känd mamma eller pappa.

Ingen vet heller var eller exakt vilket datum hon är född, om det är den 20 eller den 21 december, samma dag som hon hittades.

På hennes gravsten, som liksom själva begravningen ombesörjs och bekostas av socialförvaltningen i Upplands Bro kommun, kommer det att stå "Okänd flicka, född december 2002, död december 2002".

- Jag har gjort många mordutredningar genom åren, men det här är speciellt, säger Sture Olofsson när vi möts på kyrkogården.

Sture Olofsson är kriminalinspektör vid Norrortspolisen i Stockholm.

Hittades i en gångtunnel

I snart ett år, sedan flickan hittades mördad i en gångtunnel i Brunna, inte långt härifrån, sent på kvällen tre dagar före julafton förra året, har han lett utredningen.

I elva månader har han och hans kollegor med ljus och lykta letat efter flickans mamma eller andra anhöriga och den eller de som mördade det nyfödda barnet, mindre än ett dygn efter födseln.

Utan att hitta dem - eller ens ett spår av dem.

Spårlöst borta

- Vi har arbetat enormt mycket och det har varit otroligt svårt. Vi har varit i kontakt med alla sjukhus i Stockholm, Uppsala, Västerås och nedåt, med psykologer och socialförvaltningar. Vi har ringt och faxat, knackat dörr och förhört människor, men ingen har på något sätt kunnat ge oss något som kan lösa detta, säger Sture Olofsson.

På den döda flickan fanns mammans blod och från det har man säkrat hennes DNA. Men det har man ingen hjälp av - så länge det inte finns någon tänkbar kvinna att jämföra det med.

- Vi har uttömt i princip allt vi har och allt vi har fått in. Nu är vi beroende av att få in tips eller nya uppgifter utifrån, säger Sture Olofsson.

Om flickan är svensk eller inte vet man inte - det enda polisen kan säga i dag är att hon inte är färgad.

In i det längsta har man väntat med att begrava henne, i hopp om att hitta mamman eller på något annat sätt få fram flickans identitet.

- Det är frustrerande och det är klart att det känns som en besvikelse, säger Sture Olofsson.

Berörd av flickans öde

Han kommer själv tillsammans med några kollegor att närvara vid begravningen, liksom socialförvaltningen.

Men polisutredningen avslutas inte i och med begravningen.

- Så länge vi minns det här kommer det att fortsätta. Så fort vi får in nya tips tar vi tag i det, säger Sture Olofsson.

Liksom alla andra har han blivit berörd av den lilla flickans öde.

Han har gjort det förut, men vill ändå, än en gång, en sista gång före begravningen, vädja till mamman - om hon lever - eller någon annan som vet något att höra av sig till polisen:

- Hör av dig till oss. Det här är din sista chans att påverka att det inte står "okänd flicka" på gravstenen.

Låg inlindad i en handduk

TIDIGARE ARTIKLAR:

Kerstin Nilsson