Självmordsattack i Irak - minst 25 döda

Italienska militärpolisens högkvarter angripet

1 av 3 | Foto: REUTERS
Kraftig brand utbröt i det italienska polishögkvarteret i al-Nasiriyya strax efter attacken. Bilar som tod runt polisstationen brändes ut totalt efter den kraftiga explosionen.
NYHETER

Minst 25 personer dödades och så många som 80 kan ha skadats i en bombattack mot det italienska militärpolisens högkvarter i staden al-Nasiriyya i södra Irak på onsdagen.

Två självmordsbombare attackerade högkvarteret och delar av byggnaden kollapsade strax före klockan nio svensk tid.

Enligt en talesman för den brittiskledda internationella styrkan i södra Irak sprängdes högkvarteret av en lastbil. Den följdes av en personbil som exploderade.

"Saddam ligger bakom"

17 italienska medborgare dödades; elva militärpoliser, fyra soldater, en dokumentärfotograf och en civil, uppgav Italiens försvarsminister Antonio Martino enligt nyhetsbyrån AFP.

Italiens parlament avbröt omedelbart sitt arbete och iakttog en minuts tystnad i väntan på ett tal av premiärminister Silvio Berlusconi. Berlusconi förklarade att Italien inte kommer att låta sig skrämmas av dåd som onsdagens.

- Inga hotelser kommer att få oss att vika från viljan att hjälpa det där landet att resa sig igen och återuppbyggas med självstyre, säkerhet och frihet.

- Bevis på plats och underrättelserapporter får oss att tro att dagens attack var planerad och utförd av restgrupper som är lojala mot Saddam i förening med arabiska extremister, sa Martino i ett tal till senaten i Rom.

Sju irakier döda

Dessutom ska åtta irakier ha omkommit, uppger sjukhuskällor för AFP.

Några karabinjärer, italienska militärpoliser, rapporterades ligga fastklämda under husresterna. Ett antal irakiska medborgare skadades också.

Sammanlagt ska närmare 80 personer ha skadats, uppger AFP. Uppgifterna varierar dock och enligt AP rör det sig endast om ett 15-tal skadade.

Enligt nyhetsbyrån Ansa utbröt en brand efter explosionen. Elden spred sig mot ett ammunitionslager.

Omkring 2 300 man i italienska trupper finns i södra Irak.

Den italienske presidenten Carlo Azeglio Ciampi kallar attentatet en "terroristgärning".

Ytterligare en amerikansk soldat dödades också i Irak idag. Han omkom i ett bombangrepp på en väg norr om Bagdad.

Tidigare artiklar

Johan Kristensen, Simone Söderhjelm, TT