Jan Eliasson vädjar till Arnold

Annika Östbergs hopp står till Schwarzenegger

1 av 2 | Foto: niclas hammarrström
Jan Eliasson.
NYHETER

STOCKHOLM

Med Arnold Schwarzenegger som ny guvernör i Kalifornien hoppas Sverige att fängslade Annika Östberg ska få avtjäna sitt fängelsestraff i Sverige.

Häromdagen skickade Sveriges USA-ambassadör Jan Eliasson ett brev till Schwarzenegger där han bland annat skriver att ett utlämnande innebär ekonomiska besparingar för Kalifornien.

Sveriges generalkonsul i Los Angeles, Tomas Rosander, säger till TT att det ännu inte kommit något svar på brevet som gick i väg den 6 november.

- Att vi ännu inte fått någon reaktion är inte så konstigt. Schwarzenegger är ju ännu inte installerad. Dessutom har väl brevet knappast hunnit fram.

Från svensk sida betraktas brevet som ett sätt att försöka etablera kontakt med den nya guvernören och få honom att förstå hur viktig frågan om Annika Östbergs utlämnande är för Sverige.

Den svenske ambassadören Jan Eliasson hade ingen framgång med den förre guvernören, demokraten Gray Davis.

Uppmärksamhet

- Det här är en möjlighet som man inte ska lämna oprövad, att via en ny guvernör som på vissa områden har mer liberala värderingar än sin företrädare försöka få positiv uppmärksamhet kring frågan, säger Tomas Rosander.

I brevet gratulerar Eliasson Schwarzenegger till jobbet som guvernör i Kalifornien och pekar på Kaliforniens och Sveriges gemensamma intressen.

Han berättar också att Annika Östbergs fall har väckt stort politiskt och medialt intresse i Sverige och hennes öde är en fråga som kommer att vara prioriterad av den svenska ambassaden tills att den är löst.

I brevet skriver Eliasson att det svenska generalkonsulatet haft flera kontakter i fallet med kaliforniska myndigheter och att han hoppas att det under Schwarzeneggers ledarskap ska bli möjligt för svenska medborgare som sitter fängslade i Kalifornien att få avtjäna sina straff i Sverige.

Han påpekar också att Kalifornien på det sättet kan spara mycket pengar.

Fånge i 22 år

Östberg har suttit fängslad i 22 år, för medhjälp till två mord utförda 1981 av hennes dåvarande pojkvän. Östbergs straff blev hårt: fängelse mellan 25 år och livstid.

Kaliforniens kriminalvårdsnämnd avslog i januari i fjol hennes ansökan om tidsbestämt straff, som kunde ha öppnat för en överföring till svenskt fängelse. Nu kan nämnden ta upp fallet igen först tidigast 2005.

Arnold Schwarzenegger anses vara konservativ i exempelvis budgetfrågor, men något mer liberal i sociala och kulturella frågor.

Mikael Bergling/TT